יום שלישי, 3 ביולי 2012

לפתור את הבעיה מהשורש


השתלות שיניים ויקיפדיה , טיפול שורש, כמה מפחיד זה נשמע? כמה מאיים ואפילו נשמעדי כואב. למה באמת נועד טיפול השורש? אם הגעתם לרופא השיניים ולאחר שפתחתם "פהגדול" נאמר לכם אתם צרכים טיפול שורש. נפרט לכם לקראת מה אתם עומדים, והאם באמתכדאי לעשות טיפול שורש כדי להציל את השן?

הקדמה על מבנה השן

לפני שאנו מדברים על טיפול שורש וכיצד הוא מבוצע, חשובלהבין כיצד השן בנויה. כיוון שאנו לא נמצאים בשיעור אנטומיה או לא לומדים רפואת שיניים,ננסה לפשט כמה שיותר את המושגים המקצועיים, הז'רגון של רופא השינים. לכל אחד מאיתנוקיימים שלושה סוגי שיניים בפה: ניבים, טוחנות וחותכות. ביחד שלושתן עוזרות לנו לאכולסוגים שונים של מזון. החותכות החדות על שמן כן הן- חותכות את המזון, הניב המשונן משמשלקריעת המזון והטוחנות משמשות לגריסה ולעיסת המזון.
כל שן מתחלקת לשני חלקים, החלק המצוי בתוך הלסת, המכוסהבחניכיים שלנו והוא נקרא השורש, החלק העליון של השן שנראה לעין הוא הכותר, החלק המקשרבין השניים נקרא צוואר השן. לא נרחיב בדיבור על הציפוי של השן הנקרא אמייל ועל הדנטין.אך אם "נכנס" עמוק יותר למבנה השן סמוך לשורש יש את החלק הנקרא מוך השן זהמעין חלל בו מתרכזים כלי הדם, העצבים והלימפה. וכאן בעצם המקום אליו חודרים בעת טיפולשורש.

בחזרה לטיפול השורש

לאחר שהבנו את מבנה השן, נוכל להרחיב בנושא טיפול השורשובאילו מצבים הוא מבוצע, כאשר רופא השיניים בוחר לעשות טיפול שורש, במילים אחרות זהאומר שעליו "להרוג" את העצב, את השן החיה. לכן טיפול שורש נעשה במצבים קיצונייםכמו שן שנפגעה מעששת, חור עמוק מאוד בשן שסתימה רגילה אינה מספיקה, סדק עמוק בשן אולפני שעושים כתרים בשיניים.

חשיבות טיפול השורש

כפי שציינו, לכל שן יש תפקיד מרכזי בפה, הסיבה שרופאשיניים עושה טיפול שורש היא כדי להציל את השן מעקירה. מחסור בשיניים בפה עלול ליצורבעיות בשלב מאוחר יותר, כמו תזוזת השיניים לכיוונים שונים ועיוות של הפה. לכן אפשרלומר שטיפול שורש הוא מעיין ברירת מחדל. למרות שרופא השינים ממית שן חיה מצב זה עדיףעל עקירה.

משך הטיפול והביצוע

טיפול השורש נעשה בשלושה שלבים לעיתים מדובר בטיפולשל יום אחד בלבד ולעיתים בטיפול חוזר (תלוי במצב השן ובדלקתיות באזור) כמובן שהטיפולנעשה בהרדמה מקומית אין לכם מה לחשוש מכאב, כמו בטיפולים אחרים כמו השתלת שיניים ועוד. בשלב הראשון רופא השיניים פותח את השן עלידי קדיחה ומנקה את העששת, השלב הבא הוא סילוק רקמות מוך השן וניקוי תעלת השורש השלבהבא הוא מילוי השן  וסתימת המקום בחומר מיוחד.

ומה בהמשך

השן שעברה טיפול שורש נחשבת לשן חלשה יותר ועם הזמן היאתאבד את צבעה ותהפוך כהה יותר (להזכירכם רופא השיניים המית את השורש) אל תיבהלו זהתהליך ארוך עד שהשן תשנה צבע, זה יכול לקחת גם עשור שלם, אך לפחות רופא השינים מנעאת העקירה וזו התועלת החשובה ביותר. בטיפולים נוספים כמו שתלים או הרמת סינוס התהליך משתנה ויש לגשת לרופא מומחה.