כיצד לבחור משחת שיניים

הדרך הבסיסית ביותר באמצעותה נוכל לשמור על בריאות הפה שלנו בחיי היום יום היא באמצעות, איך לא, צחצוח שיניים קבוע ומסודר. מומלץ לצחצח שיניים בעיקר אחרי ארוחות, אז שיירי המזון נתקעים לנו בין השיניים ויכולים להפוך בהמשך לגורם שיפגע לנו בשיניים.

בין השאר, צחצוח שיניים צריך להיעשות לפני השינה (בחשיבות עליונה) ועם הקימה בבוקר. עד כאן, הכול ברור לנו – אך כשאנו באים לרכוש משחת שיניים, אנו נמצאים בהתלבטות – האם יש משחת שיניים שעושה עבודה טובה יותר משאר המשחות? מה בעצם הופך משחת שיניים מסוימת לעדיפה על משחה אחרת?

על מנת לעשות סדר עבורכם בתמונת המצב, הורדנו את הכפפה וכתבנו עבורכם מאמר זה.

 כיצד לבחור משחת שיניים – כל השיקולים שבדרך

ברמה הבסיסית, אומר ד"ר עמוס בוחניק, צחצוח שיניים טוב לא אמור להלבין לנו את השיניים, אלא להגן עליהן מפני מחלות דוגמת עששת, ליצור שכבה בריאה שתגיע עד לאמייל השן, כמו גם ניקוי יסודי של שאריות המזון המצטברות בפה במהלך האכילה. לפני הכול, עלינו לחפש משחות שיניים המכילות ריכוז גבוה של פלואוריד – החומר הכימי האחראי על כל מה שצוין כאן. הרבה חברות המפתחות משחות שיניים, מעשירות את המשחות באין ספור חומרים לא רלוונטיים, כאשר המטרה היא לחסוך כמה שיותר בריכוז הפלואוריד. עליכם לבדוק ולוודא שמשחת השיניים אותה תרכשו מחזיקה בריכוז מסביר או גבוה של פלואוריד.

ובנושא משחות שיניים מלבינות…

היום רוב המוצרים שעל המדפים מתעתדים לא רק להגן על השן ולשמור אותה מפני מחלות שיניים, אלא גם להלבין אותה. עליכם להבין קודם כל שצחצוח שיניים זוהי פעולה קצרה במיוחד וריכוזיות החומרים דוחי החמצון שקיימים במשחה מאוד נמוכה. השילוב הזה לא מאפשר באמת להלבין את השיניים ובדיוק בשל כך ישנם טיפולי שיניים נפרדים עבור הלבנה או הברקה של השיניים. אם בכל זאת ברצונכם להיעזר במשחות שיניים לכך, תוכלו לנסות למצוא משחות המחזיקות בחומרים הבאים: חומרים מלבינים (להם חשיבות פחותה) דוגמת: קרבמיד פרוקסיד, סודיום טריפוליפוספט וחומרים מונעי שחיקה, להם עיקר החשיבות: סיליקה, קלציום קרבונט או דיקלציום פוספט.

מה גורם לריח רע מהפה וכיצד ניתן להתמודד עם הבעיה?

ריח רע מהפה נובע במקרים רבים מהרגלים הגייניים לקויים אבל הוא גם עלול להיות סימן לבעיות אחרות. במאמר זה נסקור את הגורמים לריח רע מהפה ונציע פתרונות להתמודדות עם הבעיה.

מאת: עמוס בוחניק

ריח רע מהפה - עמוס בוחניקכיצד המזון שאנו אוכלים משפיע על ריח הפה?

בעיקרון, תהליך העיכול מתחיל כבר עם כניסת המזון לחלל הפה. המזון מתעכל ונספג למחזור הדם ולבסוף יורד לריאות ומשם מקרין על הנשימה שלנו. אם אתם אוכלים מזונות בעלי ריחות חזקים (כמו בצל או שום לדוגמה), צחצוח שיניים ושימוש במי פה יעלימו את הריח רק באופן זמני והוא יעלם לחלוטין רק כאשר המזונות יעברו דרך גופכם.

מדוע הרגלים הגיינים לקויים גורמים לריח רע מהפה?

כאשר לא מקפידים על צחצוח שיניים ושימוש בחוט דנטלי ברמה היומית, חלקיקי מזון מצטברים בחלל הפה ומשמשים מצע נוח להתפתחותם של חיידקים בין השיניים, סביב החניכיים ועל הלשון. מטבע הדברים חיידקים אלה גורמים לריח רע מהפה. על מנת להתמודד עם החיידקים מומלץ בנוסף לצחצוח להשתמש גם בשטיפות פה אנטיבקטריאליות.

עישון או לעיסת טבק גם הם מעלים את הסבירות להתפתחותו של ריח רע מהפה.

אילו בעיות רפואיות מתקשרות לריח רע מהפה?

ריח פה מתמשך או טעם רע בפה עלולים להיות סימני אזהרה למחלות חניכיים. מחלות חניכיים נגרמות כתוצאה מהצטברותו של רובד חיידקים על השיניים. חיידקים אלה מפרישים  רעלים אשר מגרים את החניכיים וגורמים לנפיחויות ולכאבים. אל תדחו את הטיפול בחניכיים שלכם מכיוון שמחלת חניכיים לא מטופלת עלולה לגרום לנזקים חמורים לחניכיים עצמם ולעצם הלסת.

גורמים אחרים לריח רע מהפה הינם מכשור דנטלי לא מתאים, זיהומים פטרייתיים בחלל הפפה ועששת.

יובש בפה גם כן עלול לגרום לריח רע מהפה. הרוק הינו חיוני לניקוי הפה, לנטרול חומצות שנגרמות על ידי רובד החיידקים וכך גם לשטיפת התאים המתים שמצטברים על הלשון, החניכיים ופנים הלחיים.

מחלות נוספות שמשפיעות על ריח הפה הינן: זיהומים בדרכי הנשימה כגון דלקת ריאות או ברונכיטיס, דלקות כרוניות בסינוסים, נזלת, סוכרת ובעיות בכליות או בכבד.

מעניין אם זה יהפוך לטרנד – קעקועים בשיניים

נכון, התופעה הזו באה והולכת כל כמה שנים, אך (ובמזל) לא מצליחה יותר מדי להפוך לטרנד.

קעקועים על השיניים, הינם דבר מסוכן, אשר חושף את השן, הפםה ואת בריאותנו הכללית לזיהומים ופגיעות כתוצאה מהחדרת החומרים הזרים לגוף השן. כך או כך, מדובר בתופעה שתמשיך לסקרן – זה בטוח.

לפניכם מצגת עם תמונות שונות שאספתי מהרשת, של קעקועים בשיניים:

חשיפת צוואר השן ורגישות יתר

כאשר בריאות הפה נשמרת באופן תקין ושגרתי, צוואר השן מוגן על ידי זגוגית השן ורקמת החניכיים. במקרה בו נחשף צוואר השן נחשפת שכבת הדנטין ואז מתאפשרת מעבר של גירויים חיצוניים הגורמים לתחושת אי נוחות, עלייה בסיכון לעששת ולשחיקת יתר בשכבת הדנטין שנחשפה ומכאן לכאב.

עמוס בוחניקהגורמים לחשיפת צוואר השן הינם בד"כ צחצוח שיניים מוגזם (בהגדרת "מוגזם" נכללים גם הפעלת לחץ חריג בזמן הצחצוח, משחת שיניים שוחקת RDA  שאינו נמוך, מברשת שיניים קשה ועוד)

רגישות יתר אינה נובעת אך ורק מחשיפת צוואר השן. אבחנה נכונה של רגישות יתר כתוצאה מחשיפת צוואר השן כרוכה בשלילת גורמים אפשריים שונים לרגישות יתר כגון סדק כותרת השן או עששת. לאחר אבחנה נכונה, ניתן לשפר את איכות החיים של הסובלים מרגישות יתר באמצעות הדרכה נכונה ושימוש בתכשירי היגיינת פה מתאימים כגון המכילים אמין פלואוריד המעודד יצירת משקעי קאלציום פלואוריד, ויוצרים שכבת כיסוי על שכבת הדנטין ואוטמים את פתחי צינוריות הדנטין שנחשפו. שכבת זו מונעת מעבר גירויים חיצוניים ומאפשרת הפחתה ברגישות יתר.

כמו כן, שימוש תדיר במי פה וביצוע שטיפות במצב של רגישות יתר מעודד משמעותית רה-מינרליזציה של נגעים ראשוניים של עששת השורשים.

בכל מקרה רצוי להיוועץ עם רופא שיניים או שיננית.

המזונות שמזיקים לשיניים שלכם

לאחר האכילה, הפלאק (רובד החיידקים שמכסה את השיניים שלכם) משחרר חומצות ששוחקות את האמייל של השיניים שלכם. מזונות עשירים ברכיבים חומצתיים עלולים לגרום לנזק בלתי הפיך לציפוי השן, ועל כן מומלץ להמעיט בצריכת מזונות אלה. במאמר זה נסקור את המזונות שמזיקים לשיניכם.

עמוס בוחניק

קפה – טעים אך מכתים את השיניים

מאת: ד"ר עמוס בוחניק

סוכריות קשות או דביקות

כאשר אתם צורכים סוכריות מציצה, הסוכרייה נשארת בפה שלכם למשך זמן ממושך, פירוש הדבר חשיפה ממושכת לסוכר וחומצה מזיקה. סוכריות דביקות גם כן בעייתיות מכיוון שהסוכר נדבק לשיניים.

פחמימות

מזונות כמו לחם לבן, פסטה וצ'יפס מעובדים במערכת העיכול ממש כמו סוכר. כמו כן, מוסיף עמוס בוחניק, חלקיקי מזון מפחמימות אלה נוטים להידבק בחריצים של השיניים, דבר היוצר קרקע פורייה להתפתחותו של רובד חיידקים.

מיצי פירות

מיצים מפירות הדר, קיווי ועוד הינם מקורות נפלאים לויטמין C שמסייע לשמירה על בריאות החניכיים. עם זאת, היו זהירים בצריכת משקאות אלה לאורך זמן שכן בשל היותם עשירים בסוכר ובחומצות הם מזרזים את היווצרותם של חורים בשיניים.

מזון קשה

בוטנים, בייגלה, ביסלי וחטיפים נוספים הינם נשנוש מספק בעתות של רעב, אך הם גם עלולים להזיק לשיניים שלכם. לעיסה של מזונות מסוג זה יוצרים לחץ וחיכוך עודפים שיכולים לגרום לסדקים ואף שברים בשיניים.

מזונות שמשאירים כתמים על השיניים

קפה, תה ויין אדום ידועים לשמצה כמשאירי כתמים על השיניים. למרות שכתמי שיניים אינם מזיקים הם עלולים להיות קשים להסרה. זכרו שצחצוח חזק מדי או שימוש לא מבוקר במוצרים כימיים שמיועדים להסרתם של כתמים אלה עלולים לגרום נזק לשיניים ולחניכיים.

מעשנים? אתם בסביבת מעשנים? אתם ברמת סיכון גבוהה גם בבריאות השן

אנשים שמעשנים נמצאים בסיכון כפול לעבור טיפול שורש בהשוואה ללא מעשנים, כך עולה ממחקר חדש המתפרסם בכתב העת Journal of Dental Research. מהמחקר עולה שהפגיעה בשיניים גדלה כתלות בשני גורמים, הראשון – ככל שהאדם מעשן שנים רבות יותר והשני – כמות הסיגריות אותן הוא מעשן בכל יום.

עמוס בוחניקמחקר מדהים אחר שנערך בשנים 1994-1988 שהקיף 3,531 ילדים בני 4 עד 11 מצא שילדים שנחשפים לעישון פסיבי נמצאים בסיכון גבוה יותר לעששת. בדמם של למעלה ממחצית הילדים נמצאו רמות גבוהות של קוטינין – תוצר לוואי של ניקוטין, המעיד על חשיפה לעישון. מהמחקר עולה כי ילדים שדמם היה עם רמות גבוהות יותר של קוטינין סבלו פי 2 מעששת לעומת הילדים האחרים. עוד עולה ממחקר זה כי, נשים הרות שמעשנות, מעלות את הסיכון של ילדן לבעיות בריאותיות, כמו משקל נמוך בלידה ומחלות כרוניות, שבעקיפין עלולות להעלות את הסיכון לעששת בשיעור גבוה יותר.

כיצד נוצרת דלקת חניכיים וכיצד לטפל בה?

דלקות חניכיים נוצרות על ידי חיידקים או גורמים אחרים כמו צחצוח שיניים חזק יותר מדי הדלקת מאופיינת בדימום, נסיגת החניכיים, נפיחות, כאבים, מוגלה, ריח רע מהפה וטעם רע בפה. דלקת חניכיים מתפתחת כתוצאה מאי שמירה על היגיינת הפה או החלשות של מערכת החיסון של הגוף. החלשות זו יכולה לנבוע מתזונה לקוייה, עישון, מתחים נפשיים, עייפות לתקופה ממושכת או כתוצאה ממחלות כרוניות כדוגמת סכרת וכדומה. חוסר טיפול בדלקת חניכיים עלולה לגרום לנסיגת חניכיים ואף להתרופפות השיניים עד לנשירתן הסופית.

הדלקת הנגרמת כתוצאה מהזנחה של השיניים היא לרוב תוצאה של שיירי מזון הנשארים בסדקי השיניים ובינהן. שיירים אלה המכילים סוכרים ופחמימות מזינים את החיידקים המתרבים ומפרישים רעלים מסויימים. הפרשות אלו גורמות לרקבון השיניים ולדלקות חניכיים.

 מאת: עמוס בוחניק

כיצד לטפל בדלקות חניכיים

על מנת למנוע היתכנות של דלקות שיניים יש להקפיד על צחצוח נכון של השיניים ולהקפיד על תזונה נכונה. לילדים מומלץ לא לאפשר לשתות משקאות קלים המכילים סוכר או לאכול חטיפים רבים מידי המכילים סוכר. פעולת מנע זו יכולה עוד מגיל צעיר למנוע התפרצות של דלקות חניכיים מיותרות.

שטיפת השיניים עם חומר מיוחד יכול לעזור למנוע התפתחות דלקות חניכיים ואף לעצור דלקת שכבר החלה. חומרים אלה לשטיפת הפה מכילים צמחי מרפא אנטי בקטריאליים נוגדי דלקות חניכיים. את הנוזל ניתן לשתות בכל מקום, לרבות מקום העבודה. שימוש בנוזל כזה שומר על היגיינת הפה והשיניים, מרעננן את הפה ומונע ריח לא נעים.

במקרים שדלקת החניכיים כבר קיבלה מימדים רציניים יש לפנות לרופא השיניים כדי לבדוק את מצב החניכיים על מנת לקבוע טיפול שיוכל להתמודד עם הדלקת.

דלקות חניכיים אינן מחויבות המציאות. פעולות מנע עשויות ברוב המקרים למנוע את התפרצותן או התפשטותן.

מה ההבדל בין שיננית לרופא שיניים?

רופא שיניים הוא רופא שמטפל בכל הקשור לשיניים ולחלל הפה. רופא שיניים מטפל בשיניים לאחר שנגרם נזק לשיניים או לחניכיים. תפקיד השיננית הוא למנוע התפתחות של בעיות ונזקים לשיניים ולכן ניתן לומר, כי שיננית עוסקת בטיפול מונע בעוד שרופא השיניים מטפל בבעיות ונזקים שכבר נגרמו.

שיננית היא יותר מסייעת לרופא השיניים. היא מספקת שירותים לשמירה על בריאות השיניים, החניכיים והפה באופן כללי. שיננית הוא מקצוע שנלמד באופן רשמי הדורש תעודה כדי לעסוק בו בעוד שרופא שיניים הא בוגר לימודי רפואת שיניים ויש לו תעודת רופא.

 מאת: עמוס בוחניק

אילו שירותים מעניקה השיננית ?

הדרכה בנוגע להיגיינת הפה – זהו שירות חשוב ביותר האמור ללמד את הילדים כיצד לשמור על השיניים שלהם בריאות ויפות. השיננית מדריכה את הילדים בצורה הנכונה לציחצוח השיניים, כיצד להשתמש בחוט דנטאלי וכדומה.

הסרת אבנית –אבנית המצטברת על גבי השיניים עלולה לגרום לבעיות רבות כמו דלקות חניכיים, נסיגת חניכיים וגם לנזקים אסתטיים.

הלבנת שיניים – שיניים יפות מסבות לכם מראה יפה יותר באופן כללי. צורת האכילה שלנו כיום משפיעה על מראה השיניים – שתיית משקאות קלים עם הרבה סוכר או אכילת ממתקים מרובי סוכר, עישון, שתיית קפה מרובה וכדומה, לכל אלה יש השפעה שלילית על מראה השיניים שלנו. צחצוח נכון וגם שימוש בחוט דנטאלי לא יכולים להסיר כתמים שכבר קיימים על השיניים כתוצאה מהזנחה. במקרים כאלה ישנם טיפולים שונים להלבנת שיניים אותם ניתן לרכוש ללא מרשם רופא, אך פנייה לשיננית כדי להלבין את השיניים תעשה עבודה יסודית ויותר אסתטית.

שיננית משלימה את עבודתו של רופא השיניים בהרבה מקרים ולא רק עסוקה בטיפול מונע. שיננית איננה עוסקת בטיפולי שיניים לאחר התגלות נזקים בשיניים, אבל יכולה בהחלט למנוע טיפולי שיניים יקרים בעתיד.

שיטות שונות ליישור שיניים

יישור שיניים הוא טיפול הנוגע גם לאסתטיקה של הפה והשיניים וגם מסייע לבעיות חניכיים ולשיקום הפה. יישור שיניים מסייע ומקל על מערכת העיכול בכך שהוא מאפשר ריסוק טוב יותר של האוכל ובכך מסייע לעיכול. כמו כן סגירה לא טובה של הפה עשוייה לגרום לבעיות חניכיים שונות ואף לכאבי ראש מתמשכים. יישור השיניים גם חשוב לדיבור שכן שיניים עם רווחים גדולים בינהן עלולות לגרום להגיית מילים משובשת.

מאת: עמוס בוחניק

עד גיל 14 כבר נמצאות כל השיניים הקבועות הפה. ברוב המקרים צמיחת השיניים נעשית בזווית הנכונה ואין בעייה. במקרים שהשיניים בוקעות בצורה עקומה הן דוחקות אחת את השנייה ואינן גדלות בצורה אחידה. כשליש מהאנשים פונים ליישור שיניים בגילאים שונים. הרוב הם ילדים, אך גם מבוגרים שלא טיפלו בכך מוקדם יותר פונים ליישור שיניים.

 

יישור שיניים לילדים

ילדים רבים פונים ליישור שיניים מן הסיבות שנמנו. יישור שיניים נעשה על ידי אורטודנט שכבר בגיל 7 או 8 עושה צילומי שיניים כדי לראות את מגמת השיניים ובגיל 10 או 12 כבר מומלץ להתחיל בטיפול. הטיפול מורכב משני שלבים – בשלב הראשון גורם האורטודנט להזזת השיניים למקומן הנכון בעזרת סמכים או באמצעים אחרים, ובשלב השני ישמור האורטודנט על ייצוב השיניים במקומן החדש למשך תקופה ממושכת. יש שתי שיטות לשמירת התוצאה:

  1. באמצעות קיבוע של פס מתכת שמוצמד לחלק האחורי של השיניים
  2. באמצעות מכשיר נשלף

 

יישור שיניים למבוגרים – שיטת האינויזליין

מבוגרים פונים ליישור שיניים מטעמים אסתטיים או בגלל בעיות בחניכיים. הטיפול אצל מבוגרים לוקח זמן ממושך יותר מילדים ורבים מהם מעדיפים יישור שיניים שקוף. יישור בשיטה זו הוא יישור בשיטת אינויזליין שבו המישר הוא כמעט שקוף לחלוטין, כך שלא שמים לב להתקן. כמו כן ניתן להסירו מתי שרוצים וכמעט שאין גירויים בפה. בשיטה זו אין צורך לכוון את הסמכים בפה ויש אפשרות לראות את מצב השיניים לאחר היישור באמצעות הדמייה.

הלבנת שיניים – השיטה הבייתית

במהלך חיי היומיום, אנו מכתימים את שינינו ללא הפסקה. קפה, עישון, מאכלים ותבלינים, מחסור בהיגיינה ושאר גורמים מזיקים, צובעים את שינינו בכתמים צהובים ומכהים אותן. השיטה הידועה והמומלצת מכל להלבנת השיניים בחזרה, הינה כמובן – טיפול אצל שיננית.

מאת: עמוס בוחניק

בסרטון הבא, תוכלו לראות שיטה ידועה להלבנת שיניים בצורה ביתית:

הבלוג של עמוס בוחניק