כיצד מתמודדים עם רובד חיידקים מוקשה בין השיניים?

אצל האדם הממוצע חלל הפה בדרך כלל רווי בחיידקים. כאשר משלבים חיידקים אלה עם ריר וחלקיקי מזון, מתחיל להיווצר רובד חיידקים על השיניים ולאורך קו החניכיים. צחצוח שיניים יומיומי מאט את היווצרותו של רובד החיידקים ואילו שימוש קבוע בחוט דנטלי מונע ממנו מלהתקשות ברווחים בין השיניים ולהוביל להתפתחותן של מחלות חניכיים.

במידה ומצב שכזה נוצר עליכם לפנות לרופא השיניים שלכם לניקוי שיניים מקצועי.

להלן הוראות לניקוי יעיל של השיניים:

  1. משכו כ-18 סנטימטרים של חוט דנטלי וכרכו אותו סביב שתי אצבעות עד שהוא במצב מתוח.
  2. החזיקו את החוט בחוזקה בעזרת האגודלים והאצבעות ותעבירו אותו בתנועות עיסוי עדינות בין השיניים.
  3. ברגע שאתם מגיעים לקו החניכיים עקמו את החוט לצורה של האות "C" והחליקו אותו לתוך החלל שבין החניכיים והשיניים שלכם. שפשפו בעדינות את הצד של השן בתנועות למעלה ולמטה.
  4. יישמו את התהליך על כל שן בנפרד והקפידו לנקות ביסודיות את כל הצדדים של השיניים.

קבעו פגישה עם רופא השיניים או השיננית שלכם לניקוי מקצועי. הרופא, לדבריו של ד"ר עמוס בוחניק, יבחן ביסודיות את השיניים שלכם וינקה את רובד החיידקים והאבנית בעזרת מכשור מיוחד. כמו כן הוא יספק לכם עצות שימושיות למניעת התקשותו של הפלאק בין השיניים בעתיד.

שמירה על היגיינת הפה בימי הביניים

בריאות הפה והשיניים היא אולי לא הדבר הראשון שאנחנו חושבים עליו כאשר אנו מנסים לדמיין את חייהם של האנשים שחיו בימי הביניים. עם זאת, יש לא מעט ראיות שתומכות בעובדה שאנשים מימי הביניים השקיעו מאמצים כדי לטפל בשיניים ובחניכיים שלהם.

מאת: עמוס בוחניק

להבדיל מהמבחר העצום שקיים היום של מוצרים להיגיינת הפה כגון, משחות שיניים, מברשות מסוגים שונים ומי פה, אנשי ימי הביניים נאלצו להסתפק בהרבה פחות. בעת ההיא היה נהוג להשתמש במוצרים טבעיים ממקורות שונים, ביניהם תבלינים ועשבי תיבול כגון, רוזמרין, מרווה ונענע. לפעמים לעסו את עשבי התיבול הללו ולעתים מעכו אותם וערבבו עם נוזל כאשר פעולה זו יצרה מעין גרסה מוקדמת של מי פה.

הרוטינה הקבועה של רוב האנשים בימי הביניים בכל הנוגע לטיפול בשיניים שלהם היתה מבוססת על שימוש בנוזלים כגון חומץ, חומרים כאוסטיים ותערובות של צמחי מרפא שעל ידי שפשוף נמרץ בעזרת מטלית הורידו את החיידקים מהשיניים. חומרים חזקים בעלי ריח נעים כגון, מנטה, מושק ועלי דפנה, שמשו גם לרענון הפה ולמניעת ריחות רעים.

כמו כן, במקורות ניתן למצוא תיעוד לכך שאנשים השתמשו במקלות דקים על מנת להסיר שאריות של מזון, ממש כמו שאנחנו משתמשים בקיסמים כיום.

כפי שניתן לראות, אנשים מימי הביניים הקפידו על היגיינה אישית וחיפשו בלי הפסקה אחרי דרכים חדשות שיגרמו להם להראות ולהריח טוב יותר.

כיצד לטפל בחריקות שיניים בשינה

תופעת חריקת השיניים היא תופעה מזיקה, אשר לצערי מעטים הסובלים ממנה שגם ניגשים לקבלת טיפול. ההסברים לתופעה זו הם לא מעטים, אך הראשי שבהם הוא לחץ ומתח נפשי, אשר בא לידי ביטוי בעיקר בזמן השינה שלנו אך גם במהלך שעות היום.

עמוס בוחניק

הטיפול הסטנדרטי הוא שימוש בסד לילה, אשר נועד למנוע את המגע בין השיניים העליונות לתחתונות ובכך מאפשר לנו שינה רגועה יותר וללא הנזק שבחריקת השיניים (לאחר תקופת הסתגלות קצרה, יש לציין).

לקריאת הכתבה אשר מסבירה את התופעה, נזקיה ודרכי הטיפול בה – לחצו כאן

איך לחנך את הילדים לדאוג לשיניים שלהם

כידוע לכולנו, לגרום לילדים שלנו לצחצח שיניים עלולה להיות משימה לא קלה. עם זאת, ישנן דרכים לעשות זאת בצורה כיפית וחינוכית יחדיו. להלן מספר טיפים שימושיים שילמדו את הילדים שלכם אודות החשיבות של צחצוח שיניים.

מאת: ד"ר עמוס בוחניק

עמוס בוחניקהסבירו להם את החשיבות שבצחצוח השיניים

ילדים צריכים לדעת שזוהי חובתם לטפל בשיניים שלהם ושקיימות השלכות לטווח ארוך אם הם לא יעשו כן. תגשו אליהם בגובה העיניים והסבירו להם בשפתם שלהם שבזמן שהם אוכלים, החיידקים הרעים יוצאים לשחק על השיניים שלהם ובונים עליהן רובד שהופך לחומצה שאוכלת את השיניים וגורמת להם לנשור. כך תגרמו להם לדמיין את עצמם כגיבורים שנלחמים ברובד החיידקים ועל הדרך הם יבינו בצורה מוחשית יותר את החשיבות שבצחצוח השיניים.

תנו לילדים לבחור

תנו לילדיכם אפשרויות בחירה כשזה מגיע לטיפול בשיניים שלהם. בכל סופר תמצאו מגוון רחב של מוצרים דנטליים ידידותיים לילדים, כגון: מברשות שיניים בצבעים שונים, משחות שיניים במגוון טעמים, מי פה לילדים ועוד. כל אלה הופכים את חוויית הצחצוח לכיפית יותר עבורם ולרגועה יותר עבורכם.

תתייעצו עם רופא שיניים

ילדים, כמו מבוגרים, צריכים לבקר אצל רופא השיניים אחת לשישה חודשים לניקוי ולבדיקות שגרתיות. הגיל המומלץ להתחיל בביקורים סדירים הוא בין 3 ל-4. בביקורים אלה רופא השיניים והשיננית יסבירו לילדיכם את הדרכים הנכונות לצחצוח שיניים וידריכו גם אתכם כיצד לפקח על בריאות הפה של ילדיכם.

צחצוח שיניים, שימוש בקיסמים והדבקת תותבת בשבת

מותר לצחצח שיניים בשבת, כדי לנקותם ולהסיר ריח רע. וכן מותר להשתמש במי פה, כדי לתת בפה ריח טוב. אבל לפי פוסקים אשכנזים, במשחת שיניים נכון שלא להשתמש, כשם שאין משתמשים בסבון מפני שממיסים אותו ונחשב כנולד. לספרדים פוסקים רבים התירו איסור נולד מסוג זה והתירו סבון ומשחת שיניים (הגר"ע יוסף פסק כי מעיקר הדין מותר, אלא שהמחמיר תבוא עליו הברכה)

עמוס בוחניקואמנם יש שאסרו לצחצח שיניים בשבת, מפני שחששו לאיסור סחיטה במברשת, ולהוצאת דם מהחניכיים, ולשבירת קסמים במברשת. אולם העיקר להלכה שמותר לכתחילה לצחצח שיניים במברשת, ורק במקרה שקרוב לוודאי שהצחצוח יוריד דם – אסור לצחצח שיניים

מותר לשטוף את המברשת במים אחר הצחצוח כפי שנוהגים תמיד. וגם אם אין מתכוונים להשתמש במברשת עוד פעם בשבת, אין שטיפתה נחשבת הכנה מקודש לחול, מפני שזו פעולה שגרתית שרגילים לעשותה תמיד ואין בה טורח. ועוד, שהסרת הלכלוך מהמברשת גם היא צורך שבת, שהשהיית המברשת בלכלוכה גורמת לתחושת גועל (עיין מ"ב תרסז, ו; ולהלן כב, טז)

מותר לחצוץ שיניים בקיסם (שו"ע שכב, ד), וכשאין קיסם מותר להשתמש בגפרור. ואמנם הגפרור מוקצה כדין כלי שמלאכתו לאיסור, אבל לצורך שימוש בגופו – מותר לטלטל אותו (להלן כג, ז). אלא שכמובן צריך לזכור שאסור לחדד את הגפרור לצורך זה, ואיסור זה הוא מהתורה.

מותר להדביק בעזרת אבקה שיניים תותבות לחניכיים, שהואיל והדבקה זו נועדה לזמן קצר, אין בה איסור .

4 מאכלים שבאופן מפתיע מסייעים לבריאות השן

שתייני היין וטורפי דובי הגומי, הגיע זמנכם להרים את הראש בגאווה, מסתבר שאתם מסייעים לבריאות השיניים שלכם מבלי שידעתם. ישנם משקאות ומאכלים שונים, אשר נהוג לחשוב שהם מזיקים לשיניים, אך מסתבר שבדרכים מסוימות – הם דווקא עשויים לסייע לשמור על בריאותן.

מאת: ד"ר עמוס בוחניק

עמוס בוחניק

סוכריות גומי

מחקר שפורסם בשנת 2008 על ידי BMC Oral Health, הראה כי לילדים אשר אכלו דובי גומי 3 פעמים ביום, היו פחות פלאק ובקטריות בפיהם, מאשר לילדים שלא אכלו את סוכריות הגומי.

נכון, לא מדובר בהמלצה להתחיל להזין את ילדינו בסוכריות גומי יומם וליל, אבל לפחות אנחנו יודעים כי אין חשש אם הם חוטפים חופן מדי פעם. זה אפילו מועיל קצת.

הסיבה לתופעה מעניינת זו, קשורה לאחד המרכיבים העיקריים בממתקים אלו: קסיליטול, אשר גורם ל"הרעבת" הבקטריות, הווירוסים ושאר מיני טפילים, אשר בד"כ גורמים לחורים בשיניים.

קפה

ברגע שמתגברים על הבל הפה הלא נעים והכתמים על השיניים, משקאות הקפה למיניהם דווקא מועילים לבריאות הפה שלנו. הטריגונלין, אחד המרכיבים הנפוצים במשקאות אלו, מסייע במניעת הצטברויות מזהמות בחלל הפה.

אגב, בכדי להימנע מהכתמים והבל הפה הלא נעים, מומלץ לצחצח שיניים לאחר שתיית הקפה.

יין אדום

כמו קפה, גם שתייה מרובה של יין אדום עשויה להכתים את שיניכם, אך זו פחות או יותר אחת הצורות היחידות שבשתייתו. היין האדום מסייע להפחתת דלקות בחלל הפה ומונע מבקטריות להיצמד לשיניים.

יוגורט וגבינה

אם חשבתם לוותר על הגבינה בסנדוויץ' הבא, תשכחו מכך, הרי בריאות השיניים חשובה לכם, לא?

מחקרים רבים לאורך ההיסטוריה המודרנית, הוכיחו כי מוצרי חלב שונים, בזכות מרכיביהם, מסייעים לחיזוק מבנה השיניים ולשמירת בריאותן. בנוסף, החיידקים ה"טובים" שיש ביוגורט, מחזקים את גופכם ובכלל כך – את בריאות הפה.

לסיכום, זוהי רק רשימה קצרה של מאכלים אשר עשויים לסייע לכולנו בשמירה על בריאות הפה והשיניים, במקביל להרגלי צחצוח נכונים והקפדה על היגיינת הפה השוטפת. אז… בתיאבון!

עמוס בוחניק הינו רופא שיניים ויזם בתחום ביטוחי השניים, המשמש בנוסף כיועץ לחברות ופרטיים בתחום רפואת השיניים.

שתלי שיניים או שיניים תותבות – מה עדיף?

חלק גדול מהאוכלוסייה סובל מבעיות שיניים אשר נובעות מהזנחה של היגיינת הפה והשיניים. פעמים רבות, אותם אנשים אינם מודעים לכך שהם גורמים לעצמם נזק בלתי הפיך לשיניים כשהפתרון היחיד שנשאר עבורם הוא שיניים תותבות או שתלי שיניים. פתרונות אלו, יכולים להיות גם אידיאלים עבור מי שדווקא שמר והקפיד על היגיינת הפה אך בעקבות תאונת דרכים או תאונה עבודה איבד חלק משיניו.

מאת: עמוס בוחניק

שיניים תותבות

עמוס בוחניק

מערכת שיניים תותבות (מקור: ויקימדיה)

החלפת שיניים באמצעות שיניים תותבות היא שיטה בה משתמשים כבר שנים רבות, ובעבר הייתה זו הדרך היחידה להחליף סט מלא של שיניים בפה. במקום השיניים הטבעיות הלא בריאות, מכינים סט של שיניים מלאכותיות המגיעות כיחידה אחת מודבקת. שיניים תותבות מהוות פתרון אסתטי מוצלח, אך השימוש בהן יכול לעיתים לגרום לכאבים בחניכיים, ויכול לגרום לתחושה של מבוכה וחוסר בטחון. בנוסף, שיניים תותבות יש לתחזק באמצעות משחות וקרמים על מנת למנוע אפשרות של החלקה והאכילה והלעיסה באמצעותם יכולה לעיתים להיות מאוד לא נוחה.

שתלי שיניים דנטאליים

שתלי שיניים הם הפתרון החדשני והעדכני עבור כל מי שאיבד חלק משיניו בעקבות תאונה או ששיניו אינן בריאות ויש לעקור אותן בעקבות אי שמירה על היגיינת הפה. שתלי שיניים מהווים פתרון אידיאלי שכן מדובר בשיניים שמקובעות ולא יכולות לזוז ממקומן, ולכן המטופל מרגיש נוח כשם שהיה מרגיש אם היו אלה שיניו הטבעיות. שתלים דנטאליים אין צורך לתחזק מלבד תחזוקה שוטפת שזהה לאופן שבו שומרים על שיניים טבעיות – צחצוח יומי, שימוש בחוט דנטאלי, שימוש במי פה, ביקורים תקופתיים אצל רופא שיניים ועוד.

אז מה עדיף?

יש שיאמרו כי שיניים תותבות הן עדיפות, כיוון שמדובר בשיטה ישנה ומוכרת, בה מכירים את כל היתרונות והחסרונות ולכן קל יותר להתמודד עם כל בעיה שתצוץ. הדעה הרווחת היא כי שתלי שיניים הם עדיפים כיוון שהסיכוי לזיהומים נמוך יותר באופן משמעותי ותחושה הלעיסה היא הרבה יותר טבעית ולכן גורמת לתחושה נעימה יותר בעת האכילה.

עמוס בוחניק הינו רופא שיניים ויזם בתחום ביטוחי השניים, המשמש בנוסף כיועץ לחברות ופרטיים בתחום רפואת השיניים.

כל מה שצריך לדעת על אבן בשיניים

היווצרות של אבן בשיניים היא אחד הגורמים העיקריים לריחות לא נעימים מאזור הפה, דלקות חניכיים, עששת ועוד. אבן בשיניים יכולה גם להקשות על רופא השיניים לבצע טיפול יעיל ואף גורמת להליך החלמה איטי לאחר טיפול השיניים. אז מהי אבן בשיניים? כיצד היא נוצרת? ואיך מטפלים בהופעה של אבן בשיניים?

מאת: ד"ר עמוס בוחניק

אבן בשיניים – איך זה נוצר?

דרך הפה עובר כל המזון שאנו מכניסים לגוף שלנו ולכן האזור מלא בחיידקים, שאריות של מזון ורוק, אשר גורמים להיווצרות של שכבה דקה שמכסה את השיניים והיא הפלאק. כיוון שכמו שאר חלקי הגוף, טמפרטורת הפה ורמת החומציות משתנה, הסידן והמגנזיום שוקעים ושכבת הפלאק עוברת תהליך הסתיידות. כתוצאה מכך נוצרת אבן בשיניים, שגם אם נקפיד על צחצוח שיניים ביתי תקין וקבוע מדי יום, לא נוכל להסירו.

הסרת אבן בשיניים

בעת הצחצוח, אנו מסירים את שכבת הפלאק המצטברת על השיניים אך כמה שניות לאחר הצחצוח, השכבה נוצרת מחדש ולכן מאוד מומלץ להקפיד על צחצוח שיניים פעמיים ביום, השלמת הצחצוח נעשית באמצעות חוט דנטאלי וטיפול של הסרת אבן בשיניים אותו כדאי לבצע אחת לשישה חודשים. במהלך הטיפול, תפקידה של השיננית הוא להסיר את שכבת האבנית שנוצרה על השיניים תוך שימוש במכשירים ידניים ומכאניים. השלב האחרון של טיפול הסרת אבן בשיניים הוא ניקוי וליטוש עם פוליש ובמידה שיש צורך לחזק את השיניים, ביצוע תהליך פלואוריזציה.

אבן בשיניים – כיצד ניתן למזער את התופעה

לא ניתן למנוע לחלוטין את הופעתה של אבן בשיניים, אך בהחלט אפשר לפעול למטרת הצטברות איטית יותר של אבן וזאת, באמצעות צחצוח שיניים נכון ויעיל. על כל אדם להקפיד לצחצח את השיניים פעמיים ביום ולאחר הארוחות, לנקות את השיניים עם חוט דנטאלי ולשטוף את הפה עם מי פה.

עמוס בוחניק הינו רופא שיניים ויזם בתחום ביטוחי השניים, המשמש בנוסף כיועץ לחברות ופרטיים בתחום רפואת השיניים.

כיצד נוצרים חורים בשן?

חורים בשן נוצרים בעיקר בעקבות עששת, הנגרמת בעקבות הימצאות חיידקים באזור הפה, אשר פוגעים במבנה השן. ניתן להימנע מעששת על ידי שמירה על היגיינת הפה והשיניים באמצעות צחצוח נכון וקבוע כל יום, שימוש במי פה, חוט דנטאלי ועוד.

עמוס בוחניק

הליך היווצרות חורים בשיניים

מאת: ד"ר עמוס בוחניק

חורים בשן – איך זה קורה?

השיניים שלנו בנויות ממעטפת חיצונית העשויה מזרחן שרגיש מאוד לחומציות. כאשר אנו מפרקים מזון בפה, נוצרות חומצות שלרוב מפרקות לאורך זמן את המעטפת החיצונית. חורים בשן נוצרים בעקבות אכילה מרובה של מאכלים שבהם חומציות גבוהה או לחילופין בעקבות הקאות חוזרות שגורמות לחומציות גבוהה בפה. תהליך פירוק האוכל והיווצרות החומציות גורם להיחלשות שכבת המעטפת ובעקבות כך נוצרת עששת – חורים בשן.

כיצד לזהות חורים בשן?

במידה ואתם חווים רגישות לקור ולחום בעת אכילה ושתייה, או שאתם סובלים מכאבים שאינם מאפשרים לכם לאכול וללעוס מזון, יכול להיות שיש לכם חור בשן. יכולות להיות כמה סיבות להופעה של חורים בשן ולכן עליכם להגיע אל רופא שיניים שיבצע את הבדיקות הנדרשות על מנת להחליט על אופן הטיפול המתאים ביותר. במידה ומופיעה אצלכם עששת במצב התחלתי ולא מתקדם, הסבירות שרופא השיניים יצליח לשמור על השן ולא לעקור היא גבוהה, ולכן חשוב שלא לדחות את הביקור אצל רופא השיניים במידה ויש לכם ספק בנוגע לגורם הבעיה.

איך מטפלים בחורים בשן?

כאשר מתגלים חורים בשן, קיימות מספר אפשרויות לטיפול בבעיה כאשר הטיפול העיקרי המבוצע על ידי רופא השיניים הוא סתימה. במידה ומדובר בחור שטחי וקטן, סתימה רגילה תפתור את הבעיה וכל שתאלצו להתמודד איתו הוא חוסר הנוחות של הטיפול. כאשר מתגלה בבדיקה אצל רופא שיניים, חור עמוק בשן, קיימת אפשרות כי רופא השיניים ייאלץ לבצע טיפול שורש.

עמוס בוחניק הינו רופא שיניים ויזם בתחום ביטוחי השניים, המשמש בנוסף כיועץ לחברות ופרטיים בתחום רפואת השיניים.

כיצד לצחצח שיניים נכון?

שיניים לבנות, בריאות ונקיות יוצרות מראה אסתטי שאותו יש לשמר באמצעות צחצוח יומי נכון ויעיל. על מנת שנוכל לשמור על בריאות השיניים, עלינו להקפיד על צחצוח לפחות פעמיים ביום ואם ניתן – לאחר כל ארוחה.

עמוס בוחניק

מברשת שיניים חשמלית (מקור: ויקימדיה)

מאת: עמוס בוחניק

צחצוח נכון – בחירת מברשת שיניים

מידת היעילות של צחצוח השיניים תלויה לא רק באופן שבו שאנו מבצעים את הפעולה או מספר הפעמים אלא גם במברשת השיניים שאנו בוחרים. כיום ניתן למצוא לא מעט סוגי מברשות שיניים ולכן חשוב להבדיל בין מברשת שיניים טובה לבין מבקשת שיניים פחות אפקטיבית. כאשר אתם ניגשים לבחור מברשת שיניים, עליכם לוודא שנוח לכם להחזיק אותה ושראש המברשת הוא באורך המכסה לפחות שתי שיניים. אם עדיין אינכם בטוחים באיזו מברשת שיניים לבחור, תוכלו לפנות אל רבים מרופאי השיניים אשר יכולים לייעץ לכם איזו מברשת שיניים תהיה טובה יותר עבורכם.

משחת השיניים

לאחר שאתם בוחרים מברשת שיניים, עליכם לבחור משחת שיניים שתסייע בשמירה על בריאות השיניים והפה. חברות רבות משווקות כיום מגוון רב של משחות שיניים ועליכם להקפיד לבחור משחת שיניים אשר מתאימה לגילכם ולשיניים שלכם, בהתאם לכמות הפלואוריד שבה. גם כאן, תוכלו להיוועץ ברופא שיניים שייתן את המלצתו עבור משחת שיניים טובה ואיכותית.

צחצוח שיניים נכון

כאשר אתם מצחצחים שיניים, עליכם להקפיד כי אתם שמים כמות מספקת של משחת שיניים עבור אותו צחצוח וכי אתם מתחילים את הצחצוח העדין במקום בו נפגשות החניכיים עם השיניים. בעת הצחצוח יש להתמקד בכל תנועה בשלוש עד ארבע שיניים, כאשר המברשת צריכה לעבור על כל אזור כשמונה פעמים. עליכם להקפיד על ניקוי השיניים בחלק החיצוני וגם הפנימי ואף להשתמש בחוט דנטאלי על מנת להשלים את פעולת הצחצוח.

עמוס בוחניק הינו רופא שיניים ויזם בתחום ביטוחי השניים, המשמש בנוסף כיועץ לחברות ופרטיים בתחום רפואת השיניים.

הכל על רפואת שיניים