
עבור ילדים מסוימים, השתלבות בחברה הינה משימה לא פשוטה. הילית שמאי, מרפאה בעיסוק במכון להתפחות הילד – מחוז מרכז מסבירה כיצד מקצוע ריפוי בעיסוק יכול לסייע לילדים הלוקים באוטיזם.
כעת מבוטחי 'מכבי שלי' שהם הורים לילדים שאובחנו כהתפתחותיים, זכאים לעד כ50 טיפולים משלימים בשנה בהתפתחות הילד בגילאי 10 – 18, בעבור 60 שקלים לטיפול בלבד!
מהו בעצם אוטיזם?
הפרעות על ספקטרום האוטיזם (ASD= Autism Spectrum Disorders) הינן סוג של הפרעה התפתחותית נרחבת (PDD) המתאפיינת על ידי ליקויים בשלושה תחומים: חברתי, תקשורתי, ובדפוסי התנהגות חזרתית וסטריאוטיפית. ההפרעה כוללת סוגים שונים של הפרעות בטווח חומרה רחב מבחינה שפתית, מנטאלית והתנהגותית ומשליכה על תפקודו של היחיד לאורך מעגל החיים." ההפרעה פוגמת בתפקודים יומיומיים פשוטים כמו: אכילה, שינה, יכולת ויסות עצמית והרגעה עצמית,כמו כן, בלמידה, יכולת משחק וביחסים חברתיים. יחד עם זאת, לכל ילד טמפרמנט משלו, יכולות ואתגרים שונים וקיימת שונות גדולה בין הילדים באותו גיל וכמו כן אותם ליקויים באים לידי ביטוי באופן שונה בגילאים השונים.
כיצד הריפוי בעיסוק יכול לסייע לילדים עם אוטיזם?
ריפוי בעיסוק הינו מקצוע רחב היקף, העוסק בכל תפקודי היום יום של האדם מתוך התייחסות לגילו, כישוריו וסביבתו. הטיפול בריפוי בעיסוק מתייחס להשתתפות הילדים בכל תחומי החיים:
תפקוד הילד בגן או בי"ס (למידה, משחק, חברה)
תפקוד הילד בשעות הפנאי (משחק , בית, משפחה, גינה)
עצמאות הילד בתפקודי יום יום (אכילה, רחצה, לבוש ושינה)
ההתייחסות לתפקוד הילד לוקחת בחשבון את גילו, השלב ההתפתחותי בו נמצא, יכולותיו, האתגרים איתם מתמודד, וההקשר התרבותי והסביבתי בו גדל.
איזו פעילות מומלצת עבורם?
הערכה בריפוי בעיסוק במכון להתפתחות הילד לילדים עם לקות בתקשורת נעשית כחלק מתהליך אבחוני שנעשה יחד עם צוות רב מקצועי. (רופא, עובדת סוציאלית, קלינאית תקשורת, פסיכולוגית).
בתחילה נעשית הערכה תפקודית הכוללת: תשאול ההורים לגבי שגרת חייו, התפקודים השונים, ותשאול הגננת/מורה על מנת להבין טוב יותר את תפקודו של הילד בסביבות שונות, הקשרים שונים, ותגובותיו בסביבות השונות.
בנוסף, נעשית הערכה סנסורית, כדי להביו את האופן בו הילד קולט, מעבד ומארגן את האינפורמציה החושית מגופו ומהסביבה ובהתאם לכך מגיב ופועל. אילו מערכות סנסוריות משרתות אותו בויסות ותקשורת מול העולם ואילו מערכות מאתגרות אותו ובשלב מסויים מציפות ומונעות ממנו התנסויות עם העולם.
בחדר הטיפול נעשית הערכה לגבי מיומנותיו המוטוריות, האופן שבו הילד פועל על הסביבה, מה מתח השרירים שלו, איך הוא מתארגן עם גופו, איך מתפעל חפצים, הערכה לגבי יכולות תפיסתיות, האופן שבו הוא בונה, מרכיב ופותר בעיות, האופן בו הוא משחק וכמובן, האופן בו הוא מתקשר עם הסביבה, האם יוצר קשר עין, האם יוזם, מתי יוזם, האם נענה לתקשורת, האם התקשורת לפרקים או ארוכה ומתמשכת, האם יש הנאה ורצון לשיתוף האחר ועוד.
בטיפול, ההתערבות מותאמת ליכולותיו וצרכיו של הילד ושל המשפחה.
נשתמש במקומות בהם מווסת יותר (אם זה מגע רציף, או תנועה, או חדר מוחשך) כדי לייצר תקשורת רציפה ולאורך זמן עם הנאה משותפת, לאחר שמושג יותר רצף בתקשורת בינאישית חושפים את הילד למגוון מיומנויות באופן הדרגתי ועם ה"אתגר הבדיוק מתאים" (the just right challange) עבור הילד.
על מנת לייצר רצף תקשורתי, נחפש את המקומות בהם לילד יש מוטיבציה לפעול, נצטרף אליו, ונשאר איתו במקומות אלו כמה שיותר, כל זמן שיש תקשורת. נוסיף שינויים קטנים, כדי להמשיך את התקשורת ואף לאפשר לה להיות גמישה יותר ופחות חזרתית. ניתן משמעות לפעולות שהילד עושה בתחילה באופן אקראי ואז יהפכו למשחק.
במהלך הטיפול נשים דגש גדול על המוטיבציה של הילד כדי לעודד עוד ועוד יוזמות מצידו, כדי להפיק מהילד את ה-"iner drive" את הדחף הפנימי לפעול ולהניע את גלגלי התקשורת באופן ספונטני. אופן הלמידה שונה מילד לילד, ומושפע מהדרך בה הילד מעבד מידע מהגוף ומהסביבה. בטיפול נשתמש במידע חושי באופן אינטגרטיבי, מתאים ומדורג כדי לתמוך בערוצים החלשים יותר ולעודד הבנה, וכל זאת מול תגובות הילד.
בזמן המפגש ההורים נוכחים בחדר, ואחת המטרות החשובות היא להיות בדיאלוג עם ההורים ולהעביר להם את הידע שיתאפשר להם להשתמש בו גם בבית. בנוסף, נערכות פגישות עם ההורים בנפרד כדי להעלות שאלות וקשיים בהתנהלות היומיומית כמו אכילה, סדר יום, שעות הפנאי ומשחק עם האחים.
כמו כן, נקיים ביקורי גן בכדי לעזור לגננות ולסייעות להכיר טוב יותר את הילד ולהתאים את ההתערבות לגן. זאת במידה והילד לא נמצא במסגרת מיוחדת.
מה מציעה מכבי עבור ילדים אלו?
ההפנייה לריפוי בעיסוק נעשית דרך פנייה למכון להתפתחות הילד. נעשה תהליך הערכה רב מקצועי, ובהתאם לכך הילד מופנה לטיפולים שצריך. ההורים יכולים לקבל את הטיפול בתוך המכון להתפתחות הילד או במכונים עצמאים העובדים עם מכבי ולקבל החזרים, או לפנות למטפלים פרטיים ולקבל החזרים חלקיים.
כעת עם כרטיס 'מכבי שלי' הורים לילדים שאובחנו כהתפתחותיים, זכאים לעד כ 50 טיפולים בשנה לילדים בגילאי 10 עד 18 במגוון טיפולים משלימים בהתפתחות הילד כגון רכיבה טיפולית ותרפיה ביצירה והבעה, בעלות
של 60 ₪ לטיפול.