מה זה מח עצם?
מוח העצם זה החומר שנמצא בתוך העצמות שלנו. החומר הזה חשוב מאוד כי הוא אחראי על ייצור התאים בדם. כמו כן, במוח העצם מיוצרים "תאי אב", שהם אלו האחראים על ייצור מרכיבי הדם השונים.
מוח העצם נמצא במרכז העצם. תוכלו לראות בתמונה שבתוך העצם ישנם גם כלי דם. אלו מחוברים אל מרכז העצם- מוח העצם:
התמונה מראה חתך של העצם. כשהעצם שלמה לא ניתן לראות את מוח העצם.
מהם מרכיבי הדם?
הדם מורכב מנוזל פלסמה, כדוריות אדומות, כדוריות לבנות וטסיות הדם. לכל אחד מהמרכיבים תפקיד.
נוזל הפלזמה הוא הנהר בו זורמים התאים והוא מאפשר לתאים לזרום בגוף.
כדוריות דם אדומות נקראות גם אריטרוציטים.
הכדוריות האדומות אחראיות להעביר ולשחרר חמצן לכל החלקים בגוף. הן אילו שנותנות לדם את צבעו.
כדוריות דם לבנות נקראות גם לויקוציטים.
תאי דם לבנים אחראים על הגנה על הגוף. הם נלחמים בזיהומים הנגרמים על ידי חיידקים. יש כמה סוגים של תאי דם לבנים. הנפוצים הם הגרנולוציטים. חלק מהגרנולוציטים נקראים נויטרופילים. כאשר רמת תאי הדם הלבנים (נויטרופילים) בגוף נמוכה זה נקרא מצב של נויטרופניה ואז הגוף חשוף לזיהומים.
טסיות הדם נקראות גם טרומבוציטים.
הן קטנות אבל חשובות. תפקידן הוא לסייע בריפוי פצעים והפסקת דימומים. הן משוטטות בזרם הדם, מתארגנות ומתקנות פצעים ושריטות. קראו עוד על מערכת הדם ובדיקות דם
איך מוח העצם עובד?
מוח העצם הוא בית החרושת בו מיוצרים תאי הדם השונים. מוח העצם עובד כל הזמן. בכול יום, מח העצם מייצר מספר רב של תאי דם כדי להחליף תאים ישנים בהתאם לצורך של הגוף. בכול עת, תאים מתיישנים ומוח העצם מייצר תאים חדשים במקומם. תאי האב הנמצאים במוח העצם מסוגלים לשקם מערכת שלימה של יצור הדם בעת הצורך.
מדוע יש צורך בהשתלת מוח עצם?
לפעמים ישנן תקלות בבית החרושת של תאי הדם כתוצאה ממחלה או בעיה רפואית אחרת.
השתלת מח עצם עושים באחד מן המקרים הבאים:
- מוח העצם לא עובד וישנו צורך להחליף אותו.
- ישנה פגיעה בייצור של אחד ממרכיבי הדם: כדוריות אדומות, כדוריות לבנות וטסיות הדם.
- כשחולים במחלת הסרטן, ותאים ממאירים חודרים למוח העצם ומתפתחים בו, הם תופסים את מקומו של מח העצם הבריא.
מי יכול לתרום מוח עצם?
כפי שלכול אדם ישנה טביעת אצבע מיוחדת לו, כך לכול אדם יש הרכב דם מיוחד. כדי לקבל מוח עצם חדש ובריא יש למצוא אדם שמרכיבי הדם שלו הינם דומים כמה שיותר למרכיבים של האדם הזקוק למוח עצם חדש.
במחלות מסוימות ניתן לקחת מוח עצם מן האדם החולה עצמו. ניתן לעשות זאת בשתי דרכים:
- איסוף של מח עצם מתוך מחזור הדם של האדם, במקרה זה אין צורך בהרדמה. התהליך נעשה בדומה לעירוי דם, כאשר מחוברים אל שתי הידיים צינורות.
- איסוף של מח העצם מעצמות האגן של האדם התורם. עצמות האגן הן עצמות רחבות יחסית ולכן בוחרים אותן כדי להוציא מהם מוח עצם. זה נעשה בהרדמה, באמצעות מחט חלולה המוחדרת אל מרכז העצם. לאחר ההרדמה עלולים להיות כאבים.
לפעמים לא ניתן לקחת מוח עצם מן האדם עצמו ואז לוקחים מוח עצם מתורם. ברוב המקרים זה יהיה קרוב משפחה, כיוון שהרכב הדם בין קרובי המשפחה הוא דומה יותר. לפעמים הרכב הדם במשפחה לא מתאים, ואז ניתן לחפש תורם מאדם זר ממאגר מוח העצם.
איך מתכוננים לקראת ההשתלה?
לפני שנכנסים להשתלה צריך להכין את הגוף לקבל מוח עצם חדש. ראשית, כמו לפני ניתוח, נערכות בדיקות שונות, כגון: בדיקת שיניים, אקו לב, בדיקת זיהומים.
כדי שהגוף לא יידחה את מוח העצם החדש, צריך להוריד בזהירות את קו ההגנה של הגוף - התאים הלבנים. לשם כך עוברים טיפול כימותרפי. הטיפול נעשה כדי שהגוף יקלוט את החומר שהושתל ולא יחשוב שהחומר שהושתל הוא גורם זר וילחם נגדו.
לעתים, עוברים הקרנות כהכנה לקראת ההשתלה.
מהו מהלך ההשתלה?
בגלל שהגוף מקבל טיפול כימותרפי המוריד את יכולת ההגנה של הגוף מפני זיהומים, יש להכנס לאשפוז בחדר בידוד. קראו כאן על אשפוז בחדר בידוד
חדר בידוד מגן מפני חיידקים שנמצאים בחוץ. החדר מיוחד בכך שזרימת האוויר היא כלפי חוץ וכך לא חודרים פנימה חיידקים. בחדר זה שוהים במשך כל התקופה של ההשתלה עד להתאוששות. כל מי שנכנס לחדר ישים מסיכה וישטוף ידיים כדי להגן עליכם.
לאחר הבדיקות מחכים עוד כמה ימים עד שהתרופות הכימיות יתנקו מהגוף, ואז מתחילה ההשתלה. מכניסים את מוח העצם הבריא לתוך הגוף דרך העירוי. העירוי לא כואב ומתן העירוי נמשך כרבע שעה.
מה קורה אחרי ההשתלה?
לאחר העירוי יכולים להיות כאבים והרגשה לא טובה. בנוסף, יכולה להופיע תחושת עייפות, חוסר תיאבון.
בסוף תקופה זו, אתם תתחילו להרגיש יותר טוב, המערכות בגוף יתחזקו ותוכלו לחזור הביתה, ולבקר באשפוז יום או במרפאה על פי הצורך.
קראו עוד על מחלת הסרטן