ההיסטוריה של השיניים התותבות והליך התפתחותן

באופן מפתיע, שיניים תותבות אינן המצאה מודרנית. לפי דברים של חוקרים רבים מסתבר כי נמצאו עדויות שהן שימשו את בני האדם כבר לפני כ-6,500 שנה.

שיניים תותבות אז והיום

עמוס בוכניק - שיניים תותבות

תותב ממבט עליון (מתוך ויקיפדיה)

כיום, שיניים תותבות עשויות מסוגים שונים של גומי ופלסטיק, אך בעבר כאשר לאנשים לא היתה גישה לחומרים מסוג זה היה נהוג לעשות את התותבות משנהב, עצמות, פורצלן ואפילו משיני אדם. הראשונים שפיתחו תותבות מסוג זה היו האטרוסקים שישבו באיטליה בתקופה שקדמה לאימפריה הרומית והן מתוארכות לשנת 700 לפנה"ס.

ישנן עדויות אודות אנשים שבתקופת המלחמות של נפוליאון הגיעו לשדות הקרוב מצוידים בצבתות ועברו בין גופות החיילים שנפלו במטרה למצוא את השיניים הכי מובחרות שיש על מנת להשתמש בהן בפה של אחרים. למרבה הצער, הדבר הותיר את אלה שיכלו להרשות לעצמם להחליף את שיניהם בשיניים של אחרים תקועים עם שיניים במצב ירוד למדי או לחלופין בשיניים עם צבע מוזר וגודל לא מתאים ולעתים אף עם שיניים רקובות.

תותבות מפורצלן החליפו בהדרגה תותבות משיני אדם כבחירה המועדפת עבור העשירים. יחד עם זאת, לתותבות מסוג זה היו מספר חסרונות בולטים: היתה להן נטייה להיסדק בקלות ועתים קרובות הן היו בגוון בהיר מדי מכדי להטמע בין השיניים האחרות בפה.

עובדות מעניינות על שיניים תותבות

אחת הבעיות הגדולות ביותר עם שיניים תותבות שמציין ד"ר עמוס בוכניק, הינה שלפה לוקח זמן להבין ש"הדברים החדשים" האלה בחלל הפה הם לא מזון. כאשר אדם שם לראשונה שיניים תותבות, המוח לעתים טועה בזיהויין וחושב כי הפה מלא במשהו אכיל ומתחיל לשלוח הודעות לבלוטות הרוק על מנת שאלה יגיעו לעבוד ולעכל. כתוצאה מכך המכשול הכי גדול שיש להתגבר עליו בהתחלה הוא שפע של רוק.

כל מה שרציתם לדעת על עקירת שיניים

אין ספק כי אחד הטיפולים הכי מפחידים שיש הינו עקירת שיניים. העקירה הינה הליך כירורגי המבוצע בדרך כלל על ידי רופא שיניים כשמטרתה להסיר את השן באופן מוחלט ממקומה. במאמר זה נסקור את הסיבות העיקריות לעקירת שיניים ואיך מבצעים אותה.

עמוס בוחניק - עקירת שינייםהסיבות לעקירה

לרוב הסיבות העיקריות לעקירת שיניים הינן עששת שלא טופלה בזמן, מחלות חניכיים ושברים בשיניים שהובילו להיווצרותו של נזק בלתי הפיך לשן שהדרך היחידה לטפל בה הינה על ידי עקירה. יוצאות דופן במקרה הזה הינן שיני הבינה שלעתים עוקרים אותן גם ללא נזק שנגלה לעין על מנת למנוע מראש את היווצרותם של זיהומים וסיבוכים בעתיד.

לפני העקירה

קודם כל אומר עמוס בוחניק, רופא השיניים שלכם יפנה אותכם לצילום רנטגן או לצילום פנורמי של הפה על מנת לתכנן את הדרך הטובה ביותר להסרתה של השן. עליכם להיות מוכנים לספק לרופא השיניים את כל ההיסטוריה הרפואית שלכם ולציין בפניו על רגישויות למזון או לתרופות הידועות לכם.

העקירה

ישנם שני סוגים של עקירות: עקירה פשוטה שבמסגרתה רופא השיניים מושך את השן החוצה על ידי שימוש במלקחיים דנטליות, ועקירה כירורגית שהינה מורכבת יותר ובמסגרתה הרופא מבצע חתך בחניכיים ומוציא את השן יחד עם הרקמה שמקיפה אותה ולבסוף תופר את האזור.

בכל הנוגע להרדמה, בעקירה הפשוטה הרדמה מקומית תעשה בדרך כלל את העבודה וסביר להניח שלא תחושו שום כאב אלא רק את תנועות המשיכה של השן. בעקירה כירורגית לעומת זאת ייתכן שיהיה צורך בהרדמה כללית, אך הדבר תלוי בהיסטוריה הרפואית של המטופל, במצבו הנפשי ובגילו. זכרו שבמידה ואתם מרגישים כאב כלשהו תודיעו על כך לרופא.

מעקב

עם תום ההליך הרופא שלכם ייתן לכם הוראות מפורטות בנוגע למה יש לעשות ולמה לצפות לאחר ההליך. אם יש לכם שאלות, הקפידו לשאול אותם לפני שאתם עוזבים את הרופא.

ההנחיות הבסיסיות קובעות כי יש להמנע מאכילה ושתייה כשעתיים לאחר העקירה ולהמנע משתייה של משקאות חמים במשך 24 שעות לאחר סיום ההליך.

על פי דבריו של ד"ר בוחניק רוב הסיכויים שבמהלך היומיים – שלושה הראשונים תסבלו מכאבים מקומיים באזור וכך גם מנפיחות. בשלב זה מומלץ להיעזר במשככי כאבים בעת הצורך.

שמירה על בריאות הפה והשיניים בזמן ההריון

חשוב מאוד לטפל בשיניים ובחניכיים בזמן ההריון. ההריון גורם לשינויים הורמונליים המגבירים את הסיכון להתפתחותן של מחלות חניכיים אשר יכולות להשפיע על בריאותו של התינוק המתפתח בבטנך. להלן מספר טיפים שיסייעו לך לשמור על בריאות הפה לפני, במהלך ואחרי ההריון.

עמוס בוחניק - בריאות השן בהיריוןלפני ההריון

תקבעי תור אצל רופא השיניים שלך עוד לפני שאת נכנסת להריון. על ידי כך השיניים שלך יזכו לניקוי מקצועי, החניכיים שלך יבחנו בזהירות ותספיקי לטפל בכל בעיה שהיא ללא הצורך לסכן את העובר.

טיפולי שיניים בזמן ההריון

במידה ואת פונה לרופא שיניים תדאגי ליידע אותו בדבר הריונך. זכרי שרצוי להמנע מטיפולי שיניים בשליש הראשון ובסוף השליש השלישי של ההריון מכיוון שאלה הם זמנים קריטיים בגדילה ובהתפתחות של התינוק. טיפולים שגרתיים כגון סתימות וכדומה ניתן לקבל במהלך השליש השני ואילו טיפולי שיניים מורכבים יותר צריכים להידחות עד לאחר הלידה.

הימנעי מצילומי רנטגן של השיניים במהלך ההריון. במידה ואין ברירה והרופא מחייב אותך לעשות צילום תוודאי שהוא משתמש במיגון מתאים.

המנעי ממתוקים

על אף שתשוקה למתוקים הינה תופעה שכיחה במהלך ההריון, רצוי להמנע מהם עד כמה שאפשר. זכרי כי ככל שאת צורכת יותר מתוקים הסיכויים לפתח עששת גדלים. בנוסף, הוכח כי החיידקים שאחראים להתפתחותו של רקבון בשיניים מועברים מהאם לילד. לפיכך, הקפידי על תזונה בריאה ומאוזנת שמורכבת ממוצרי חלב שהינם מקור טוב למינרלים חיוניים שיסייעו להתפתחותו של התינוק.

לאחר הלידה

אם חווית בעיות כלשהן בחניכיים ובשיניים במהלך ההריון ונמנעת מלטפל בהן, גשי לראות את רופא השיניים שלך מיד לאחר הלידה על מנת שהוא יעריך את מקור הבעיה וימליץ לך על טיפול.

מזונות מומלצים לשמירה על בריאות השיניים

בכל הקשור לבריאות הפה, למה שאתם אוכלים ושותים – והדרך שבה אתם עושים זאת – ישנה השפעה רבה על השיניים שלכם. במאמר זה נבחן את המזונות שתורמים לבריאות הפה שלכם ומסייעים לכם לשמור על חיוך יפה ולבן.

מאת: ד"ר עמוס בוחניק

סידן

מוצרי חלב דלי שומן כגון חלב, גבינה ויוגורט ביו הינם מומלצים ביותר שכן הם לא מוסיפים שומן רווי לתזונה שלכם אך בכל זאת מעניקים לכם את תצרוכת הסידן המומלצת לבריאותם. גבינה קשה גם כן עוזרת לנטרל את החומצות הנמצאות במזונות שמאיימים על אימייל השן. על פי עמוס בוחניק, מקורות טובים אחרים לסידן הינם ירקות עליים דוגמת כרוב, תרד, בצל ירוק ועוד שבנוסף להיותם עשירים בסידן הם גם תורמים לכם בכך שהם עשירים בויטמין סי.

ויטמין D

ביצים, פטריות ומרבית הדגים הינם מקור מצוין לצריכת ויטמין D שאתם כה זקוקים לו למען ספיגה יעילה של סידן.

ויטמין C

פלפלים אדומים ובטטות, אומר ד"ר בוחניק,  יכולים לספק לך את כמות ויטמין C הנדרשת עבור חניכיים בריאים. פירות הדר כגון תפוזים וקלמנטינות גם כן עשירים בויטמין C, אך יש לצרוך אותם בצורה מבוקרת בשל החומציות שבהם.

פריכות בריאה

לסיום מוסיף עמוס בוחניק לרשימה את הירקות והפירות בעלי מרקם פריך עלולים לסייע לכם להפטר מחיידקים הגורמים לפלאק על השיניים. הם גם תורמים לייצור רוק מוגבר שעוזר לנטרול החיידקים בחלל הפה. תפוחים, אגסים, סלרי וגזר הינם בחירות מעולות. עם זאת, גם מאכל בריא כמו תפוח עלול לחשוף את שיניכם לחומצה מזיקה כאשר הוא נאכל לאט. על מנת לצמצם את ההשפעה של החומצה יש לצחצח שיניים לפני האוכל ולשתות מים או לשטוף מיד לאחר האכילה.

פירסינג בשפתיים או בלשון

על הצד האסתטי של פירסינג יש דעות שונות וחלוקות אולם על ההשלכות הבריאותיות שלו, אין עוררין.

עמוס בוחניקפירסינג בשפתיים או במקום אחר בחלל הפה טומן בחובו סכנות משמעותיות והשפעות שליליות על החניכיים והשיניים.

התופעות שיכולות להיות הן: התפתחות זיהום סביב הרקמות העוטפות, פציעת הרקמות בחלל הפה בהתקנת הפירסינג או לאחר מכן וזיהום כתוצאה מחוסר חיטוי מספק של המכשור לקביעת הפירסינג ומועבר מאדם לאדם. אחרי ביצוע הפירסינג יכול והחלקים המתכתיים של התכשיט יגרמו לפציעה חוזרת ונשנית של החניכיים. הדבר גורם ליצירת דלקת, נפיחות ונסיגת החניכיים. חלקי המתכת של הפירסינג עלולים לגרום במקרים רבים גם לסדקים ולשברים בשיניים. שיניים שיש בהן סתימות או כתרים עלולות להיפגע עד כדי צורך בהחלפת הסתימה או הכתר. מחקרים מראים שכמחצית מהאנשים שיש להם פירסינג יותר משנתיים סובלים מנסיגת חניכיים באזור השיניים הקדמיות התחתונות.

ללקוחות צעירים שלי המגיעים למרפאתי, אני ממליץ לחטא את התכשיט בתדירות מתאימה, להקפיד להסיר את הפירסינג לפני אכילה או לפני השינה, להשתדל להימנע מלנשק בעיקר נשיקות צרפתיות וכמובן, להגיע להיבדק באופן סדיר אצל רופא שיניים.

כיצד לשמור על בריאות החניכיים

כיום ידוע שישנו קשר בין בריאות החניכיים למצב הבריאות הכללי שלנו. אין להפריד בין בריאות הפה והחניכיים לבריאות האדם ככלל. כאשר אתם עוסקים בספורט ושומרים על דיאטה נכונה אך מזניחים את מצב הפה והשיניים שלכם, אתם פשוט הורסים את כל היתרונות החשובים שאתם עשויים להשיג בדרך זו.

מאת: עמוס בוחניק

הסיבות להופעת דלקות החניכיים

מחלות חניכיים מופיעות בכל גיל ואצל כל אדם. הסיבה להופעת דלקות חניכיים היא לרוב הזנחה. הזנחה של נקיון השיניים מביאה חיידקים למקום ואלה מייצרים שכבה דקה של הפרשות המזיקות לחניכיים. במידה ולא מקפידים על צחצוח נכון של השיניים עלול המצב להביא לדלקות חניכיים. לכן, טיפול יומי נכון בשיניים בצורת צחצוח השיניים ושימוש בחוט דנטאלי יכול למנוע הופעת דלקות חניכיים אצל רוב האנשים.

להופעת דלקות חניכיים סיבות נוספות: עישון, מתח מרובה, הריון וגם גיל ההתבגרות יכול להשפיע על הופעת דלקות חניכיים. מחלות כמו סכרת או מחלות כלליות אחרות גם הן עלולות להוביל לדלקות בחניכיים.

חשוב לזכור, כי ביקור אצל רופא השיניים אחת לשישה חודשים לצורך בדיקות וניקוי שיניים וכן הקפדה על ניקיון הפה יכול למנוע הופעת דלקות שיניים וטיפולי שיניים מסובכים ויקרים בעתיד.

 

דלקות חניכיים, מחלות לב, הריון והתבגרות

כיום ידוע שישנו קשר בין דלקות חניכיים ומחלות לב. גורמי הסיכון השכיחים הם יתר לחץ דם, עודף כולסטרול ועישון, אך מחקרים עדכניים מוכיחים שיש קשר בין זיהומים בפה ומחלות חניכיים ובין חסימות כלי דם בלב. התגלה כי לחולי מחלות חניכיים יש סיכוי כפול ללקות בהתקף לב מאשר לכאלה שאין להם בעיות כאלו. לכן יש לראות במחלת חניכיים גורם העלול לגרום להופעת מחלות לב ממש כמו לחץ דם, מתח, עישון או רמת כולסטרול גבוהה בגוף.

הוכח, כי גם לנשים בהריון יש סיכוי גדול יותר ללקות בדלקות חניכיים וכך גם לגבי גיל ההתבגרות שבו יש עלייה בהפרשת הורמוני פרוגסטרון ואסטרוגן. לכן מומלץ לבקר אצל רופא השיניים לעיתים יותר תכופות בזמן ההיריון ובגיל ההתבגרות.

כיצד מטפלים בשיניים רגישות

שיניים רגישות יכולות להפוך כל אכילה ושתייה לסבל מתמשך. מצבים אלה קורים בדרך כלל לאחר שתיית נוזלים קרים או אכילת מאכלים חמים במיוחד ואף בזמן שאיפות אוויר קר בימים קרים בחורף. כאשר הכאבים נעשים בלתי נסבלים רצוי לגשת לרופא השיניים כי עשוי להיות ששורש השן שלכם חשוף ויש לטפל בכך באופן מיידי. יש לזכור כי שיניים נעשות רגישות בזמן שהחניכיים מתרחקות מהשיניים ואין להן אפשרות להגן עוד על השיניים, והחשיפה יכולה לרדת עד לשורש השן. תהליך זה מכונה גם נסיגת חניכיים.

מאת: ד"ר עמוס בוכניק

עמוס בוחניק

מה לעשות עם שיניים רגישות

יש צורך לעצור את הרגישות ולשמור על חניכיים בריאים עד כמה שניתן. לכן, בעת צחצוח השיניים אין צורך ללחוץ יותר מידי על השיניים והחניכיים כדי לא להאיץ את נסיגת החניכיים. לבעלי רגישות גדולה במיוחד רצוי להשתמש במברשת שיניים מיוחדת או במברשת שיניים חשמלית. גם מי פה יכולים לעזור בהרגעת שיניים רגישות, אך בתנאי שהם מכילים פלואוריד. רצוי להתייעץ עם רופא השיניים או השיננית כדי לדעת באיזה סוג של מי פה להשתמש בגלל הסוגים הרבים המצויים כיום בשוק.

שימוש במברשת שיניים נכונה ובמשחת שיניים המכילה פלואוריד ובמי פה יקלו על הרגישות של השיניים שלכם ובמשך הזמן היא תלך ותפחת בהדרגה. על צחצוח השיניים להיעשות באופן עדין על מנת לא לגרום לגירוי באזור הרגיש.

טיפול אצל רופא שיניים

במידה ושום דבר לא עוזר והרגישות בשיניים איננה חולפת או שאינה נעשית קלה יותר, מוטב לפנות לרופא השיניים על מנת שיבדוק את מצב השיניים הרגישות. ישנם מקרים שהשורש עצמו חשוף ורופא השיניים יאלץ לטפל בתופעה זו באופן פרטני ובמקרים אחרים ידע הרופא להמליץ לכם על הטיפול הנכון לפי מצב השן הספציפית.

עמוס בוחניק הינו רופא שיניים ויזם בתחום ביטוחי השניים, המשמש בנוסף כיועץ לחברות ופרטיים בתחום רפואת השיניים.

השתלת שיניים ביום אחד – כיצד עושים זאת?

השתלת שיניים כבר איננה תהליך מסובך שלוקח חודשים רבים ומצריך טיפולים רבים וכואבים. השתלות שיניים, ניתן לעשות כיום ביום אחד כתוצאה מפריצת דרך חשובה בבריאות השיניים הנקראת שתלים דנטאלים. שתלים דנטאלים הם המילה האחרונה בהשתלת שיניים ואכן ניתן לעשות זאת ביום אחד.

מאת: ד"ר עמוס בוחניק

השתלת שיניים ביום אחד או ALL ON 1

עמוס בוחניק

שתל דנטאלי (מקור: DRosenbach)

שיטת השתלת שיניים ביום אחד, מבוססת על טיפולי עקירה והשתלה, הנערכים בצורה עוקבת בפער של כמה שעות. בסוף התהליך יהיו למטופל שתלים דנטאלים ומבנה או כתר זמני. אחוזי ההצלחה של טיפול זה זהים לכל השתלת שיניים שהייתה נהוגה בעבר, והדבר אינו כרוך בסיכונים גדולים יותר מבעבר. הרעיון העומד מאחורי השתלות דנטאליות הוא בורג טיטניום זעיר המוברג לעצם הלסת, אשר שעליו מרכיבים את הכתר. בכדי לבצע זאת כראוי, יש לקחת מדידות מדויקות של מבנה הפה והשיניים על ידי צילומים פרטניים ולהעביר את הצילומים למעבדה לשם הכנת השתלים. במקרים בהם אין מספיק עצם, ישנו צורך להשתיל עצם לפני הטיפול עצמו. בצורת טיפול זאת בונים את השתל מייד לאחר הרכבתו בפה.

יתרונות של השתלת שיניים ביום אחד

היתרונות של השתלת שיניים ביום אחד הן רבות. כאשר הטיפול נערך ביום אחד, נמנע מהמטופל הצורך של איבוד העצם. גם תקופת שיקום הפה פשוטה מאד בכל הנוגע להשתלות שיניים ביום אחד. אין כמעט כאבים וכבר לאחר הטיפול ניתן לחזור ולאכול מזון מוצק. גם יתרון אסתטי יש לשיטת טיפול זו. החיוך יהיה שלם יותר והשיניים בוהקות יותר.

כאשר פונים להשתלת שיניים ביום אחד, יש להקפיד כי הרופא הוא באמת מומחה בתחום, אשר צבר ניסיון בכך ואין להתפשר על איכות השתל, בכדי שיוכל להחזיק מעמד זמן ממושך.

עמוס בוחניק הינו רופא שיניים ויזם בתחום ביטוחי השניים, המשמש בנוסף כיועץ לחברות ופרטיים בתחום רפואת השיניים.

הקשר שבין צחצוח שיניים לדמנציה בגיל מבוגר

מחקר חדש מאוניברסיטת קליפורניה, מראה כי אנשים אשר שומרים על בריאות השיניים והחניכיים, מפחיתים את סיכוייהם לפתח דמנציה בגיל מבוגר. אז אם עד היום חשבתם שמדובר בהמלצה בלבד – חשבו שנית.

עמוס בוחניקמאת: עמוס בוחניק

חוקרים מאונ' קליפורניה, אשר עקבו אחר קרוב ל-5500 מבוגרים, במשך למעלה מ-18 שנים, מצאו כי סיכוייהם של אלו שדיווחו על תדירות צחצוח פחותה מפעם ביום, ללקות בדמנציה בגיל מבוגר יותר, ב-65% יותר מאשר אלו אשר הקפידו על צחצוח שיניים פעמיים ביום.

"מסתבר שלא רק מצבך המנטאלי משפיע על הרגלי בריאות הפה שלך, אלא גם הרגלי הצחצוח שלך משפיעים על סיכוייך ללקות בדמנציה, אמרה אנליה פאגניני-היל, אשר הובילה את צוות המחקר, אשר פורסם בירחון ארגון הקשישים האמריקאי.

עוד הוסיפה פאגניני, כי חלק מהמחקרים גילו שבמוחם של אנשים הסובלים מאלצהיימר, הצורה השכיחה ביותר של דמנציה, ישנה נוכחות גבוהה יותר של חיידקים הקשורים בדלקות חניכיים מאשר לאנשים אשר לא לקו בה.

הסברה היא, כי חיידקי מחלות החניכיים, עשויים לחדור אל המוח ולגרום לנזקים ודלקות.

פאגניני וצוותה, עקבו אחר 5,468 תושבים מקהילת הגמלאים בקליפורניה, בין השנים 1992-2010. רוב האנשים אשר השתתפו במחקר היו לבנים, משכילים ואמידים יחסית. כשהחל המחקר, המשתתפים היו בני 52-105, עם גיל ממוצע של 81. כולם היו ללא דמנציה בתחילת בדרך, כאשר הם ענו על שאלות לגבי הרגלי בריאות השיניים שלהם, מצב השיניים שלהם וכמובן – האם הם משתמשים בשיניים תותבות.

תוצאות שונות לגברים ונשים

כאשר החוקרים חזרו אליהם 18 שנה מאוחר יותר, הם השתמשו בראיונות, רישומים רפואיים ובמקרים מסוימים בתעודות פטירה, בכדי לבדוק את מצב מושאי המחקר. 1145 ממשתתפי הקבוצה המקורית סבלו מדמנציה.

מתוך 78 נשים אשר צחצחו שיניים פחות מפעם ביום, 21 סבלו מדמנציה (חולה אחת לכל 3.7 נשים). לעומת זאת, בקרב אלו אשר מצחצחות לפחות פעם ביום, היחס הוא אחת ל-4.5 נשים, המתורגם ל-65% סיכוי לחלות בדמנציה לאלו אשר מצחצחות פחות מפעם ביום.

בקרב הגברים, התוצאות הציגו סיכוי גבוה ב-22% לחלות בדמנציה לאלו אשר לא הקפידו על צחצוח נאות.

לא מחקר מוחלט

ישנה בעיה במחקרם של פאגניני וצוותה. החוקרים, הסתמכו על הרגלי הצחצוח ומספר השיניים כתכונות המשקפות את בריאות הפה והשיניים של מושאי המחקר, מבלי לבצע בדיקות שיניים רפואיות. למרות שהזנחת שיניים עשויה להוות סימן לדמנציה מוקדמת, ישנם גורמים נוספים אשר עשויים לגרום למחסור בשיניים או פגיעה במצבן כגון: פגיעות ראש, תזונה לקויה ושאר גורמים אשר מן הסתם – נפוצים מאוד בקרב האוכלוסייה המבוגרת.

עמוס בוחניק הינו רופא שיניים ויזם בתחום ביטוחי השניים, המשמש בנוסף כיועץ לחברות ופרטיים בתחום רפואת השיניים.

כיצד משלימים שיניים שבורות

עמוס בוכניקשיניים, כמו כל עצם אחרת בגוף עלולות להישבר. תיקון שיניים שבורות אפשרי גם מסיבות אסתטיות וגם מסיבות רפואיות. הדרך הרפואית לעשות זאת נקראת השלמת שיניים. לעיתים השלמת שיניים שבורות נעשה על ידי טיפולים מורכבים של כתרים ואף שתלים, אך במקרים שבהם יש שבר קטן יחסית ואין פגיעה בשורש השן, ובמיוחד כשמדובר בשן קדמית ניתן לבצע השלמת שיניים על ידי שחזור החלק החסר באמצעות חומרים שונים. חומרים אלה משמשים גם למילוי חללים ריקים בפה ולעזור בפתרון בעייה אסתטית של מרווחים בין השיניים הקדמיות.

מאת: ד"ר עמוס בוחניק

השלמת שיניים שבורות או חסרות נעשה בטכניקות שונות בהתאם לגודל השבר, במצב השן השבורה ובבחירת החומרים להשלמת השן השבורה.

למי מתאימה השלמת שיניים שבורות

טיפול להשלמת שיניים שבורות מתאים לכל מי ששבר את שיניו הקדמיות ובתנאי שאלו שיניים קבועות ולא שיני חלב. גם לבעלי שיניים א-סימטריות מומלץ לבצע השלמת שיניים. ניתן להשתמש בטכניקה של השלמת שיניים כאשר ישנם רווחים גדולים בין השיניים הקדמיות ויש רצון לצמצם מרווחים אלה.

סוגים שונים של השלמות שיניים

לפני טיפול של השלמת שיניים יש להתייעץ עם רופא השיניים לגבי סוג ההשלמה הנחוץ עבורכם. ישנם 3 סוגי השלמות שיניים אפשריות:

  • השלמת שיניים שבורות באמצעות ציפוי חרסינה.
  • השלמת שיניים שבורות באמצעיות קומפוזויט – חומר בגוון בהיר הדומה לגוון השיניים.
  • השלמת שיניים שבורות באמצעות כתר. השלמה זו מתאימה לשברים גדולים או למקרים שבהם נפגע בסיס השן.

השלמת שיניים יכולה להיעשות גם על שתלים דנטאלים באמצעות כתר יחיד לשן בודדת או השלמה באמצעות גשר לשיניים ספורות. במקרה כזה הגשר יאחז במספר שתלים שונים.

השלמת שיניים שבורות ניתן לעשות בדרכים שונות והדבר תלוי באופי השבר ועומקו, ויש להיוועץ ברופא שיניים כדי להבין את האפשרויות השונות ומחיריהן.

עמוס בוחניק הינו רופא שיניים ויזם בתחום ביטוחי השניים, המשמש בנוסף כיועץ לחברות ופרטיים בתחום רפואת השיניים.

הכל על טיפולי שיניים