
שתלים בשיניים קדמיות
שתלים בשיניים קדמיות הן המכשיר המשמש אותנו ללעיסה של דברים. בעזרת השתלים בשיניים קדמיות השונות הנמצאות בפינו אנו מסוגלים לעבד את המזון ולחתוך אותו לגודל נורמלי שהוא יכול לעבור באמצעותו בבית הבליעה והגרון. עם התקדמות הטכנולוגיה והשנים, שיני האדם הפכו להיות חשובות יותר ויותר. לפני מאות שנים התחילו טיפולי השתלים בשיניים קדמיות הראשונים שכללו בעיקר עקירות, אך עם הזמן התפתחה האנושות ורפואת השתלים בשיניים קדמיות התחילה לצעוד קדימה.
כיום יש טיפולי שתלים בשיניים קדמיות מגוונים וללא ספק נעשו צעדים גדולים בתחום זה בשנים האחרונות. הציבור הופך להיות מודע יותר ויותר אל פיו: שתלים בשיניים קדמיות, לשון והיגיינת הפה הפכו לנושא שבשיגרה. כיום אפשר לטפל בצורה מקיפה בכל בעיית שתלים בשיניים קדמיות, החל מעששת ועד לריח רע מהפה, אפילו יש טיפולים אסתטיים לבעיות שתלים בשיניים קדמיות.
שתלים בשיניים קדמיות הן האיבר בפה, המשמשות אותנו לחיתוך ולעיסה של מזון.
כל שן ושן בפינו מורכבת מהחלקים הבאים:
• הכותרת – היא חלק השן שניתן לראות בעין.
• הצוואר – הוא החלק המחבר בין הכותרת בנראית לעין, אל השורש.
• השורש – הוא חלק הסמוי מן העין ונמצא בתוך הלסת.
השורש והכותרת מורכבים מהחלקים הבאים:
• מוך השן – הוא החלק הפנימי ביותר של השן המורכב מרקמת תאים רכה עם כלי דם ועצבים. היא האחראית לתחושה בשן. במקרים מסוימים השן אין בה עצבים ולכן אין תחושה מהשן, (למשל: לאחר טיפול שורש).
• דנטין – הוא חלק העשוי מרקמה קשיחה העוטפת את מוך השן.
• שכבת מלט השן (צמנטום) – היא שכבה דקה העוטפת את הדנטין באזור השורש.
• אמייל – הוא החומר ממנו עשויה השכבה שעוטפת את הכותרת, והיא עבה יותר מהצמנטום. אמייל השן המצפה את הכותרת הוא החומר הקשיח ביותר בגוף האדם.
• Periodontal Ligament – סיבים אלו מחברים את השן אל עצם הלסת.
השתלים בשיניים קדמיות עוברות שינויים בין ינקות לזיקנה ומלוות אותנו בחיי היום-יום. אבל חובה לדאוג לבריאות השתלים בשיניים קדמיות ולשמרן ככל האפשר. באתר שתלים בשיניים קדמיות ננסה להסביר לכם ככל הניתן על רפואת שתלים בשיניים קדמיות ונכין אתכם טוב יותר לקראת טיפולי שתלים בשיניים קדמיות.
לאדם המודרני 20 שתלים בשיניים קדמיות חלביות הבוקעות בילדות והן נושרות עם ההתבגרות, לאחר שהן נושרות צומחות שתלים בשיניים קדמיות חדשות – שתלים בשיניים קדמיות קבועות הנשארות איתנו לכל החיים. יש 32 שתלים בשיניים קדמיות קבועות (כולל שיני הבינה).
השתלים בשיניים קדמיות מתחילות להתפתח בתוך הלסת לפני שהן בוקעות ונגלות לעין. השתלים בשיניים קדמיות הנשירות מתחילות להתפתח בלסת העובר, עוד ברחם אמו. הן מתחילות בדרך כלל לבקוע בגיל 6-9 חודשים. בקיעת כל השתלים בשיניים קדמיות הנשירות נמשכת כשנתיים. בגיל 6 מתחילות לבקוע השתלים בשיניים קדמיות הקבועות.
כמו כל תכונה גנטית אחרית, גם תורשה משפיעה על צורת השתלים בשיניים קדמיות שלנו, על סידור השתלים בשיניים קדמיות בלסת ועל מבנה הלסתות, מימדיהן ואיכות המבנה הגבישי של השכבה המגינה שלהן ("האמייל"). לכן, לתורשה יש חלק בהתפתחות עששת והיא גורם משפיע על שכיחות הטיפולים של יישור שתלים בשיניים קדמיות.
לעומת זאת, ההשפעה התורשתית במחלות חניכיים עדיין לא ברורה לגמרי. מחלות חניכיים מושפעות מגורמים סביבתיים רבים, אולם מצאו קשר בין חומרת המחלה לבין מרכיב חלבוני לקוי האחראי על העברת מידע תורשתי.
פעמים רבות אנו שומעים מונחים ומושגים בתחום רפואת שתלים בשיניים קדמיות ואנחנו לא תמיד מבינים מה הם. ננסה ל'סקור בקצרה כמה מהמונחים הללו. הפלואוריד הינו חומר בעל יעילות מוכחת למניעת עששת. הפלואוריד שוקע בזגוגית השתלים בשיניים קדמיות והן הופכות לעמידות יותר בפני עששת.
עששת נגרמת על ידי אוכל שנשאר באזור השן ונדבק אליה, וכך נמשכים אל השן חיידקים. פעילות החיידקים גורמת לריקבון ולעששת. בגלל העששת נוצרים לנו חורים בשתלים בשיניים קדמיות.
כדי להימנע מעששת ניתן לבצע כמה פעולות פשוטות כמו: הימנעות מאכילת חטיפים וגניבת מזון בין הארוחות, לצחצח היטב שתלים בשיניים קדמיות פעמיים ביום, להימנע ממתוקים למיניהם.
במידה והעששת מתפשטת ולא מטופלת בזמן, החיידקים עלולים לגרום לפגיעה במוך השן ומגיעים לכלי דם ועצבים, וגורמים לזיהום ולדלקת המלווה בכאבים. דלקת זו זקוקה לטיפול שורש.
טיפול שורש מבוצע בהרדמה מקומית ולכן בדרך כלל אינו כואב כמו שאנו פוחדים ממנו. בטיפול שורש מסלקים את העצב ואת רקמת מוך השן הפגועה, מנקים ומחטאים את תעלות השורש וסותמים אותן עם חומר איטום מיוחד המונע חדירת חיידקים, סתימת שורש המבוצעת כהלכה תמנע מעבר זיהום מתעלת השורש אל רקמות החניכיים והעצם התומכים בשן ותאפשר ריפוי של השן וסביבתה.
שינוי צבע וכתמים בשתלים בשיניים קדמיות נגרמים עם הגיל בגלל שתיה מרובה של קפה, תה, יין אדום, עישון, וכן עקב נטילת תרופות מסוימות. במקרים של חבלה בשתלים בשיניים קדמיות או לאחר טיפול שורש, השן מקבלת גוון אפור-שחור הבהרת הצבע מבוצעת באמצעות חומר הלבנה מחמצן הנמרח על גבי השתלים בשיניים קדמיות. כתרים וסתימות לבנות הקיימים בפה אינם משנים את צבעם עקב פעולת חומר ההלבנה קיימות שיטות שונות להלבנת שתלים בשיניים קדמיות הכוללות גם שימוש בלייזר, אך השיטה הנפוצה ביותר הינה "ההלבנה הביתית".
הטיפול הבסיסי והראשון בבחורים בשתלים בשיניים קדמיות הוא סתימה פשוטה של החורים.
הסתימות השחורות הוותיקות עשויות חומר מתכתי הקרוי אמלגם. האמלגם הינו חומר עמיד ויציב לאורך שנים.
הסתימות הלבנות"עשויות מפולימר פלסטי חזק וקשה בצבע השן (קומפוזיט), אשר באמצעות טכניקה כימית ומכאנית מיוחדת נצמד לחומר השן וממלא את החלל.
אנו מקווים שתוכלו להפיק את המרב מהאתר שתלים בשיניים קדמיות. כל סרטי הוידאו, המידע וההדרכות נועדו בשבילכם, הגולשים, כדי שתוכלו לחייך עם שתלים בשיניים קדמיות לבנות, ושתוכלו לשמור על בריאות השתלים בשיניים קדמיות שלכם לאורך זמן ללא צורך במפגשים תכופים עם רופא השתלים בשיניים קדמיות.
אם נזקקתם לטיפול שתלים בשיניים קדמיות אנחנו בטוחים שהמידע המופיע באתר יוכל להרגיע אתכם ולהבהיר לכם טוב יותר לקראת מה אתם הולכים ואיזה חלק בדיוק בטיפול נוגע אליכם. תוכלו לשאול את הרופא שלכם שאלות חשובות לפני ואחרי הטיפול וכך תוכלו להתמודד טוב יותר עם הפחד.
לסיכום, אנו מאחלים לכם בריאות שתלים בשיניים קדמיות שלמה, חיוך לבן וצחור, ושהשתלים בשיניים קדמיות שלכם יישארו תקינות לנצח. שלכם, אתר שתלים בשיניים קדמיות.