סליחה, כמה זה עולה?

אחד הדברים המבאסים בחנויות הוא מוצרים שאין עליהם מחיר.  קודם כל כיוון שאי אפשר לקטלג אותם בראש לפני שמתאהבים בהם – "יקר מדי", "מציאה", "שווה את הכסף" וכדומה.  אבל בעיקר מבאס לאתר מוכר ולשאול אותו בקול שלעולם מוציא אותך קמצן, "סליחה, כמה זה עולה"?  המוכר, בתגובה, לעולם יענה בפרצוף המביע שאט נפש מכך שאתה מטריד אותו בזוטות כגון מחירים.  בכלל, זה לא יפה לדבר על כסף ובוודאי שלא לשאול בקול רם כמה זה עולה, ועצם השאלה מצביעה על כך שאתה לא נמצא במקום הנכון.  מקסימום, תגלה בקופה, כשמאוחר מדי לסגת.

לעומת זאת…

אחד הדברים הנפלאים באינטרנט הוא שאפשר לדעת הכל על מחירו של מוצר – כמה הוא עולה, כמה הוא עלה אתמול, כמה הוא עולה בכל מקום אחר בעולם, כמה זה עלה לחברים שלך, כמה זה יעלה עם קופון, כמה תצטרך להוסיף על משלוח, ועוד ועוד אינפורמציה מלבבת על מחירם של פריטים שונים.

אבל לא כולם יודעים את זה.  יש תחומים עסקיים בהם עדיין לא הפנימו את העובדה שהדברים עובדים אחרת כיום.  למשל, עולם מוצרי הקד"מ – מוצרים ממותגים לפעילות שיווקית – אחד מאבני היסוד והתענוגות הסמויים בעבודתו של כל מנהל שיווק.  לאחרונה הייתי צריכה להזמין כמה מוצרים ממותגים מחברה כזו – ידעתי מראש בדיוק מה אני מחפשת – כובע ובקבוק ספורט.  פשוט, לא? חיפוש קצר בגוגל העלה שורה של אתרים של חברות מוצרי קד"מ, שכולן מציעות את אותם המוצרים, אבל אף אחת מהן (כמעט) לא מציינת מחירים!  כמיטב מסורת אנשי המכירות של המאה הקודמת הם מציגים תמונות ופרטים אין ספור על המוצר אבל כשאתה כבר בעניין לחלוטין ורוצה לממש… הנה, הנה, זה כבר בא… "התקשר אלינו לקבל הצעת מחיר".

הדבר האחרון שאני רוצה לעשות זה לפצוח בסבב טלפונים לספקים שונים כדי להשוות מחירים.  באותה המידה יכולתי לוותר על החיפוש אונליין, להתקשר ל-144 כדי לקבל טלפונים של ספקי מוצרי קד"מ, לשאול בטלפון מה יש להם להציע ולבקש שיפקססו לי תמונות של המוצר. בעולם בו רוב האינפורמציה לה אני זקוקה נמצאת במרחק קליק, האתרים הללו חייבים להציג מחירים בצורה ברורה.  אתם רוצים מו"מ? סבבה. תנו מחיר כללי, משהו שלא מתחייב לכמויות, מחיר שלא כולל שדרוגים, מחירון מדורג לפי כמויות או משהו יצירתי אחר, אבל תנו לי איזה סדר גודל.  המצב הנוכחי אינו אפקטיבי בעליל, ולא תורם להגדלת ההכנסות של אותם ספקים.  למה? בדיוק כיוון שכולם יודעים למצוא את האינפורמציה שהם רוצים במקום אחר.  במקרה הזה, למשל, החיפוש הבא שלי היה של מחיר המוצרים הספציפיים שחיפשתי לצרכן ה"רגיל" בחנויות עצמן (אפילו מצאתי אותם בקטגוריית השוואת מחירים בזאפ), לאחר מכן בדקתי כמה עולה המוצר בחו"ל, ומיד לאחר מכן חיפשתי "בקבוק ספורט צבעוני מחיר ש"ח" – כך שבסופו של דבר הגעתי לשני אתרי מוצרי קד"מ – צדיקים שלי! – שכן ציינו מחירים, התקשרתי לשניהם וסגרתי עם מי שנתן לי הנחה גדולה יותר.

שקיפות מחירים באינטרנט הוא משהו שהתרגלנו אליו עד כדי כך שהיעדרה גורם לאנטגוניזם ולתחושה שיש פה משהו שמנסים להסתיר מהקונה.  חברות שמייצרות/משווקות מוצרי קד"מ צריכות לחבק את השינוי הזה ולהוציא ממנו את המיטב – תציגו את המחיר הנמוך ביותר, תנו צ'ופרים והנחות על רכישות עתידיות וכדומה – תתחרו ב-א-מ-ת על הלקוחות שלכם.  יש להם אלטרנטיבה.

נ.ב. הלכתי על כובעים לבנים והדפסה בשני צבעים, יצא מקסים -

כובע ממותג, נופשת מרוצה

שקרים, שקרים ארורים וסטטיסטיקה

הכותרות צועקות כי שיעור האבטלה קפץ ב-20% עקב שינוי שיטת המדידה על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ותרעש הארץ.  ההלם והזעזוע של כלי התקשורת מהטעות הזו מצביעה על כך שהם לא שמעו אף פעם את האמרה המיוחסת למארק טווין – בין היתר – על כך שישנם שלושה סוגי שקרים: שקרים, שקרים ארורים וסטטיסטיקה.  כל מי שעיניו בראשו ועוקב אחרי מצב התעסוקה בסביבתו הקרובה יוכל לומר לכם שייתכן שגם תיקון נתוני הלמ"ס ב- 20% לשיעור של 6.5% עדיין אינם משקפים את המצב לאשורו.  אם לומר את האמת, 6.5% אבטלה נשמע לא רע.  אבל גם נשמע מאוד לא מדויק.

איך מודדים את שיעור האבטלה?  כאן נכנסת הסטטיסטיקה, סוג השקר השלישי, לפעולה.  הנחת המחקר, הגדרות המחקר, אוכלוסיית המדידה, זמן המדידה – כל הפרמטרים הללו הם דינמיים ונתונים להגדרת בעל הבית (או לפחות עד שה OECD מתערב).  בישראל נמדד שיעור האבטלה בקרב אלו שרשומים בלשכת התעסוקה כמחפשי עבודה ועדיין לא נמצאה להם עבודה.  כיוון שדמי אבטלה בישראל משולמים עבור מספר חודשים בלבד, שיעור האבטלה בהכרח אינו כולל את כל מי שסיים לקבל דמי אבטלה, אבל ממשיך לחפש עבודה גם לאחר מכן, וכמובן שאינו כולל את כל מי שאינו עובד אך לא מגיע ללשכת התעסוקה לדרוש דמי אבטלה.

מבדיקה (מחקר!) עם כמה אנשים קרובים הבנתי שהרבה אנשים יודעים את זה.  מחיפוש בגוגל (מחקר!) עולה שלא רק שיודעים את זה, גם קוראים לחשוף את המחדל והמיצג השקרי הזה של הנתונים.  ועדיין, באופן תמוה ובלתי מוסבר, עדיין מדברים על שיעור אבטלה של 6.5% כאשר המספר הזה ראוי להיקרא "שיעור הרשומים בלשכת התעסוקה" ותו לא.  מה הנתון האמיתי?  תסתכלו בכיכרות, בפארקים, בבתי הקפה ובקבוצות חיפוש עבודה בלינקדאין ותשתדלו לא להיבהל.

__________________________________________________

נ.ב. אין ספק כי דף המסרים לתקשורת של לשכת ראש הממשלה נפגע אנושות.  רק לפני כמה ימים שמעתי את ח"כ דני דנון בתכנית הבוקר של אורלי וגיא מתגאה בשיעור האבטלה הנמוך של 5% בתשובה לשאלה בנושא אחר לגמרי.

רק היום

לקח לי קצת זמן להבין את זה.

זה הולך כך – כל אחת מחברות מוצרי הצריכה בישראל בתחום הטיפוח האישי עובדת מול שני סוגי רשתות חנויות עיקריות: רשתות פארם – סופר פארם, ניו פארם, רשתות מזון – מגה, שופרסל, רמי לוי וכד'.  מתצפית ממושכת ובהייה מזדמנת בעלונים שיווקיים הצלחתי לפצח את הקוד – יש סבב הנחות! גם בין החברות, גם בין המותגים וגם בין הרשתות.  זה מין שיבוץ עבודה שכזה, שמאפשר מצד אחד למותגים להפגין חוזק באמצעות מחירים גבוהים רשמית, ומצד שני לרשתות להציע הנחות בלעדיות – לפחות לאותו השבוע – על המותגים הללו.  כולם זוכים!  כולם, חוץ מהקונה הבלתי מעודכן, או זה שממש חייב את השמפו/בושם/משחת שיניים הספציפית הזו עכשיו.  אבל… אם תדעו לתכנן ולהתאפק, זה יחסוך לכם הרבה כסף.

לו הייתי אדם רציני, הייתי עושה מעקב לאורך חודשים ומפרסמת פה את טבלת הסבב הזה בדיוק מקסימלי.  כיוון שאין לי פנאי להיות רצינית, תצטרכו להאמין לי או להסתמך על טבלת הדמה הבאה אשר מתייחסת לשבוע, כל שבוע, ולהווכח שזה נכון.

הערה: המחירים כאן פיקטיביים ובאים לשקף את האופי של כל רשת, אבל בגדול הם מבוססי ניסיון צרכני -

מוצר/רשת

סופר פארם

ניו פארם

מגה

דיאודורנט גרנייה

שבוע ראשון – 24.99

שבוע שני – שניים ב-20

שבוע שלישי – 24.99

שבוע ראשון – 2 ב- 27.99

שבוע שני –  24.99

שבוע שלישי  – 24.99

שבוע ראשון – 24.99

שבוע שני – 24.99

שבוע שלישי – 14.99

סבון נוזלי פלמוליב

שבוע ראשון – 24.99

שבוע שני  – 24.99

שבוע שלישי  – 1+1

שבוע ראשון – 29.99

שבוע שני – 40% הנחה

שבוע שלישי – 29.99

שבוע ראשון – השני ב-50%

שבוע שני – 20.99

שבוע שלישי – 20.99

בושם Light Blue (D&G)

מחיר רגיל – 679.99

מחיר מבצע (אחת לחודשיים) – 499.99

מחיר חגים – 299

מחיר רגיל – 1872.99

מחיר מבצע (תקף כל הזמן) -50% הנחה

מחיר חגים – 70% הנחה

לא מוחזק במלאי אבל הבנתם את העקרון…

אני יכולה להמשיך עם הרשימה הזו עוד ועוד, וגם לחשוף את התת-סבב אותו עושות חברות מוצרי צריכה שמחזיקות כמה מותגים של אותו מוצר והמבוסס פחות או יותר על אותו עקרון – תמיד יהיה רק מותג אחד בקטגוריה במבצע ברשת מסויימת, כדי לשמור על מתח רווחים.  אבל זה לא משנה וגם לא ישתנה.  מה שחשוב זה לתכנן קדימה – למפות את סבב ההנחות למוצרים בהם אתם משתמשים באופן קבוע לפי הרשתות השונות ולרכוב על הסבב!

נסו ותחסכו.