מי מאיתנו לא נתקל פעם בשיניים של סבא או סבתא שלו מונחות בכוס מים על יד הכיור במקלחת. בעבר אנשים שאיבדו את שיניהם קיבלו מרופא השיניים, שיניים תותבות, אותן ניתן היה להסיר מהפה בשעת הצורך.
כיום קיימות שיטות מתקדמות יותר להחזיר שיניים לאנשים שאיבדו את השיניים הקבועות שלהם. בשיטה זו של השתלת שיניים מקבל האדם שיניים מלאכותיות קבועות, הנראות ומרגישות כמו שיניים טבעיות לכל דבר.
השתלות שיניים, כיצד זה נעשה.
השיטות השונות לביצוע השתלת שיניים מתבססות על אלמנטים שונים בהתאם לצורכי הלקוח. התהליך מתחיל על ידי בניה של שתלים דנטלים המוחדרים אל תוך החניכיים, שתלים אלו עשויים משילוב של טיטניום ומתכות נוספות, היוצרים חומר חזק מאוד. רופא שוודי בשם ברנמרק גילה כי טיטניום הוא מתכת המסוגלת להיקלט על ידי עצם וליצור מעיין עצם חדשה ומאפשרות את קליטת השתל.
השתלת שיניים מתחילה על ידי החדרת השתל הנראה בצורתו כמו בורג, על גבי שתל זה ניתן לחבר את החלק החיצוני העשוי להיות שן מלאכותית הנראית כמו שן טבעית לכל דבר, גשר או כתר.
אם נרצה לדמות השתלות שיניים לחיי היום יום, דומה הדבר לנעיצת דיבל בקיר כהכנה לתליה של מדף או תמונה. אחרי קדיחת החור בעצם מוחדר השתל הדנטאלי אל תוך העצם, אל תוך שתל זה מוחדר מבנה עליו תולבש השן המלאכותית או הכתר.
התהליך של השתלת שיניים אינו דורש הרדמה כללית אלא הרדמה מקומית בלבד. רופא השיניים יוצר חתך בחניכיים על מנת לחשוף את עצם הלסת בה נקדח החור ומותאם השתל הדנטאלי. ניתן לבצע חתך קטן ונקודתי רק במקום בו רוצים להלביש את השתל. אחרי ביצוע הליך זה יש להמתין במשך שלושה עד ארבעה חודשים על לקליטת השתל על ידי העצם. אחרי תקופה זו בהמשך להליך השתלת שיניים מלבישים על השתל את כיפת הריפוי על מנת לאפשר לחניכיים באזור להתרפא, לאחר שבוע מגיע השלב הסופי והוא הלבשת המבנה החיצוני של השן או הכתר על גבי השתל הדנטאלי. יש מספר שיטות ליצירת המבנה.
ישראל היא המדינה בעלת האחוז הגבוה ביותר בעולם של ביצוע השתלת שיניים. אולם לצערנו, אולי בגלל סיבה זו רבים המקרים של הסתבכויות והגעה למצבים של נזקים חמורים ואפילו סכנת חיים בעקבות השתלת לקויה לקוי (הערכת האגודה למנתחי פה ולסת עומדת על 10%-20% של השתלות שיניים שמסתבכות).
איך נעשית השתלת שיניים?
הרופא מבצע חתך ברקמת החניכיים ( ניתן גם לבצע חתך מקומי קטן במקום בו רוצים להחדיר את השתל) חתך זה נועד לחשוף את עצם הלסת. אחרי חשיפת העצם קודח הרופא חור בעצם הלסת על מנת להכניס אליו את השתל הדנטאלי מדובר בפריט דמוי בורג עשוי טיטניום. אחרי שהרופא סוגר או תופר את החניכיים יש צורך בתקופת החלמה של שלושה או ארבעה חודשים לצורך קליטת השתל.
בכדי להשתיל שיניים, השלב הבא הוא החדרה של כיפת ריפוי אל השתל על מנת לאפשר לחניכיים להתרפא סביב, אחרי טיפול זה יש להמתין שבוע ימים. השלב האחרון של השתלת שיניים כולל הלבשה של כתר, גשר או שן מלאכותית על גבי השתל.
איך להימנע מסיבוכים של השתלות שיניים?
אחת הבעיות העיקריות בארץ המובילות לסיבוכים בעקבות הטיפול היא קיומם של קורסים רבים לרופאי שיניים זוטרים האורכים שלושה או ארבעה ימים, במהלכם מתאמנים הרופאים על גבי לסתות פלסטיק. רופאים אלו אינם מסוגלים לפתור בעיות במידה והן צצות ונאלצים להפנות את המטופלים שלהם לבית החולים בשל סיבוכים בהליך של השתלות שיניים, לעיתים באיחור מה.
אנשים המעוניינים להימנע מסיבוכים מיותרים בעקבות השתלת שיניים, מוטב כי יפנו למומחים בכירורגיה של פה ולסת או מומחי חניכיים. יש לחשוד בתעודות של רופא שניתנו לו על ידי החברות המייצרות את השתלים אצלן ערך הרופא את ההשתלמות בנושא ברוב המקרים אין לתעודות אלו כל ערך רפואי.
טיפולים רק אצל מומחים
ביצוע השתלת שיניים אצל מומחים בכירורגיה של פה ולסת תמנע הופעה של רוב הבעיות, בנוסף במקרה של הסתבכות ידע הכירורג לפתור אותן באופן מיידי שימנע התדרדרות של המצב.