כמה עולה שתל

כמה זה עולה לנו?

עגלת הסופר קורסת מעומס ההוצאות? איך תשמרו על הבריאות בלי לחרוג מהתקציב

עלינה סגל 02/02/14 13:49



בכל בית ובכל משפחה קיים תקציב קניות בסופר או יותר נכון "תקציב יוקר הקניות בסופר". לא פעם אני מוצאת את עצמי בקופה מקבלת את החשבון ושוב שואלת את עצמי כמעט בקול רם את אותה השאלה: איך בדיוק לא קניתי כלום והגעתי לכזה סכום? ואכן יוקר המחייה בישראל בתחום המזון גבוה ב-25% מאירופה, במיוחד בירקות ופירות. אבסורד במדינה המייצאת מימייה הראשונים כמעט פירות הדר לכל רחבי העולם.

ובכל זאת כולנו רוצים לקנות הביתה מזון בריא איכותי כזה שיגרום לנו הרגשה שאנחנו עושים את המיטב עבור כל בני המשפחה. וכאן אני נתקלת בתפיסות, אמונות והרגלי צריכה המתבססים על אינפורמציה מטעה ושגויה, וגם מאד יקרה. אז בואו נתחיל: 

"מזון ללא גלוטן הינו בריא יותר ותורם להרזיה"- הטרנד היקר הזה, דורש קנייה בבתי טבע או במדפים המיוחדים בסופר, מקבל תאוצה בארץ וגם בעולם. אנשים מנסים לאכול ללא גלוטן מתוך מחשבה פופוליסטית המבוססת בעיקר על "חוק העדר" ולא על חוק המדע. הטענה כי גלוטן הינו חומר ההופך לדבק בגוף, נתקע וכך גורם להשמנה מופרכת מיסודה ודומה למה שנקרא קרבנות אופנה- לובשים את מה שמוכרים ולא בהכרח את מה שמתאים! גלוטן אכן מזיק וגורם לתחלואה אבלרק לחולי צליאק. עבורם יוקר המוצרים דלי גלוטן הינו בעיה יומיומית לא פשוטה.  

ואיך קורה שלפעמים יורדים במשקל עם תפריט דל גלוטן? התשובה טמונה בסך הצריכה: כשמוציאים מהתפריט מזונות עתירי קלוריות, כגון: עוגות ועוגיות, בורקסים באגטים, קרואסונים ושאר המאפים העשויים מקמח לבן ועתירי שומן, אין ספק שזה תורם לירידה במשקל.
 

תמונה גדולה

שם הפריט: סופר
קוד זיהוי:202157
 


התפיסה השנייה, שגם היא מאד יקרה, דוגלת בצריכה של מזון אורגני על בסיס יומי, במטרה לשפר את הבריאות, להאריך את תוחלת החיים ולהציל את האנושות מהדברה רעילה. היא נשמעת משכנעת ולעיתים אף מפחידה:  מי באמת רוצה להרעיל את ילדיו בעגבנייה ??? הרי ברור והגיוני הוא ש"טבעי זה הכי בריא". אלא שקיים כאן פרט אחד קטן אך לא שולי- אין שום מחקר או הוכחה מדעית שאכן זה נכוןֱ!  כן זו אינה טעות. אין שום הוכחה שמזון אורגני יותר בריא מקונבנציונלי!  אבל כמו המים של הבאבא סאלי, אם אתה מאמין שזה עוזר אז תשלם. רק כדאי לזכור כשאתה עומד בתור לקופה,  שאין שום יתרון תזונתי ואיכותי מבחינת הערכים הנמצאים במזונות אורגניים.

אז אחרי ש"הרגנו שתי פרות קדושות ויקרות" נשארנו עם מה שתמיד ידענו- התזונה הבריאה הינה התזונה הבסיסית הכי פשוטה:  זו שמכינים בבית את כל המנות המורכבת מפירות וירקות, דגנים  מלאים, קטניות ,אגוזים ושאר גרעינים, שמן זית, אבוקדו וטחינה משומשום מלא, מוצרי חלב רזים, ביצים, הודו, עוף ודגים לפעמים. למי שצמחוני- טופו ופתיתי סויה הינם זמינים ויחסית  זולים. זו התזונה הנקראת ים תיכונית ולגביה יש הוכחות מדעיות למכביר. אלו הם המוצרים שעלינו לשאוף לסבסוד להפחתה במחיר, בכדי שהתזונה שלנו ושל ילדינו תעמוד בהגדרה של איכות בריאות וביטחון תזונתי.

* כותבת בלוג זה, עלינה סגל, היא דיאטנית קלינית ורפואית מומחית לטיפול בהפרעות אכילה.