דף הבית



בימים של חוסר יציבות כלכלית, כשיש משכנתא לשלם, הדלק רק עולה ועגבניות כבר לא זולות כמו פעם, רפואת שיניים ובייחוד שיקום הפה עשויים להפוך לעסק מסובך ויקר. גם אם חשיבות הטיפול גבוהה, אנשים רבים יתקשו לעמוד בתשלומים על שתלי שיניים קבועים. למרבה המזל, היום כבר יש דרך נוספת לדאוג לאסתטיקה ולבריאות הפה, מדובר בתותבת חלקית נשלפת.
אז מה ההבדל בין שיניים תותבות לשתלים ומה חשוב לדעת לפני שמתחילים? הנה כמה הסברים.
מה הן בעצם שיניים תותבות?
"שיניים תותבות הינן תחליף לשיניים הרוסות שיש להחליפן. זו בעצם מערכת מלאכותית המדמה את צורתו של הפה בתפקוד תקין כך שעל ידי שימוש בהן יוכל המטופל לדבר בצורה רגילה וללעוס כאילו היו אלו שיניו. הדבר שכיח בעיקר אצל האוכלוסייה הבוגרת בגילאים שבהם יותר ויותר שיניים נהרסות ונחוץ פתרון כולל לכלל הפה.
פתרון זה נחשב יחסית זול ושכיח, והוא ניתן להתאמה ושינוי בהתאם לשינויים החלים בלסת ובפה".
מהם היתרונות של תותבת על שתלים קבועים?
"היתרונות של תותבות על שתלים הינם רבים. ראשית, תותבות הנתמכות בשתלים הקבועים בפה יציבות יותר באופן משמעותי. תותבת הנשענת על העצם יציבה פחות מפני שהעצם הנוטה להיספג ולשנות את צורתה ולגרום על ידי כך לאחיזה רופפת של התותבת, להבדיל מתותבת המונחת על שתל שנשאר כזה לאורך זמן. בשיטה זו התותבת מקובעת ישירות ללסת, דרך השתל. בשל כך בריאות הלסת נשמרת לאורך זמן שכן הלחץ אינו מופעל על הלסת כי אם ישרות על השתל".
אולי הסיפור נשמע כמו משהו ארוך וכואב אך מסתבר שהשד לא כל כך נורא ואפילו לא כואב כמו שאפשר להניח. למעשה התהליך אורך ימים ספורים עד 24 שעות במקרים דחופים במיוחד, כפי שמסביר רונן, ממרפאת 'תמסידנט':
"בניית סט תותבות הוא תהליך יחסית קצר. ראשית יש ליצור תבנית של מבנה הפה והלסת, זהו תהליך פשוט הניתן לביצוע גם בבית הלקוח במידה והוא מתקשה להגיע למרפאה. (כמו אצל מבוגרים מאוד או מוגבלים בתזוזה מסיבות שונות). המידה נלקחת למעבדת שיניים ולתוכה יוצקים גבס בכדי ליצור הדמיה מדויקת של מבנה הפה והלסת שעליו ניתן יהיה להניח את התותבת. תהליך הבנייה הוא יחסית קצר ותלוי במיומנותו של טכנאי השיניים.
לאחר בניית השיניים התותבות הן מושמות בתוך פיו של הלקוח ובמידת הצורך מבצעים במקום את ההתאמות הדרושות. גם תהליך זה ניתן לביצוע במקרים שאין הלקוח יכול להגיע למרפאה בבית הלקוח במידה והרופא והטכנאי מצוידים בציוד המתאים.
"התהליך אינו כואב כלל שכן הדבר היחיד שנעשה בפיו של הלקוח הוא לקיחת המידה ומדידת התותבת עם הכנתה. ייתכן שבימים הראשונים יהיו נקודות רגישות בלסת שטרם יתרגלו לתותבת, אך בדרך כלל לאחר מספר ימים הכאב נעלם והתותבת מתיישבת על מקומה היטב".
כמה זמן מחזיקות שיניים תותבות? עד כמה הן עמידות?
"כמו כל דבר גם לשיניים תותבות אורך חיים מוגבל, אך אורך חייהם תלוי בטיפול ובאופן השימוש בשיניים. בשימוש נכון וזהיר שיניים תותבות עשויות להחזיק שנים רבות ולשמור על צורתן וצבען לאורך זמן. עם זאת, שינויים במבנה הלסת לעיתים יחייב את המטופל או לבצע שינויים בתותבת ("ריפוד" המשטח ועוד) או אף להחליפן בסט חדש המתאים לשינויים שחלו בפה בשנים האחרונות".
מעניין לגלות שלמרות השוני בין תותבות לשתלים ההבדלים לא ניכרים לעין. כל מטופל היה רוצה לדעת כשהוא בוחר בתותבות, שהמראה, האסתטיקה והאיכות שלהן יהיו טובים לא פחות משל שתלים
"למי שאינו בקיא בהבדל, קשה להבחין בין שיניים תותבות לכתרים על גבי שתלים. אך מאחר ועל התותבת מוצבות שיניים מלאות ושלמות, ייתכן שמראה של תותבת לעיתים יהיה יפה יותר, אם כי לעיתים זה ייראה מושלם מידי. טכנאי מיומן שירכיב סט תותבות איכותי יצליח לגרום גם לחד שבמביטים לסבור שמדובר בשיניים אמיתיות ובריאות".
באלו אזורים בפה מומלץ להתקין תותבות כאלה?
"שיניים תותבות מתאימות לכל אזור בפה כל עוד יש להן את התמיכה הראויה על הלסת או על גבי שתלים והשימוש בהן נעשה לרוב באזור נרחב ולא נקודתי. במקומות בהם יש צורך בשימוש נקודתי של שן אחת או שתיים, נפוץ יותר השימוש בשתלים וכתרים על גביהם".
מה הופך אתכם למקצועיים בתחום?
"'תמסידנט' הינה מרפאת שיניים וותיקה ביותר הנתמכת בשירותי מעבדת שיניים בעלת וותק ארוך שנים במיוחד בתחום התותבות. במשך השנים טיפלה המרפאה באלפים רבים של לקוחות שבפיהם הושמו התותבות האיכותיות פרי המעבדה המנוסה, והם ממשיכים לפקוד את המרפאה בנאמנות מזה שנים רבות. הטיפול מתבצע במרפאה באווירה משפחתית ונעימה".
האם ניתן לבצע את הטיפול רק במרפאה?
"רוב המטופלים הזקוקים לשיניים תותבות הם מבוגרים, וביקור במרפאה יכול להיות עבורם מטרד גדול. מרפאת השיניים 'תמסידנט' מציעה שירות ייחודי שבו ניתן לקבל את שירותי המרפאה בתחום התותבות גם בבית הלקוח, ובכלל זה בדיקה מדידה, ותיקון תותבות קיימות, השירות ניתן ללא תוספת תשלום והוא מתבצע מחדרה עד גדרה".
כשעוסקים במשהו חשוב כמו השיניים שלנו חשוב לא להתפשר ולקבל את חוות הדעת המקצועית והאמינה ביותר, לכן שאלנו את המומחה לשיקום הפה, פרופ' אריאל בן-עמר, מה עמדתו בנוגע לשתלים, תותבות ומה עדיף.
"תותבת חלקית נשלפת זה מתקן נייד ולא קבוע. הוא נאחז בשיניים הקיימות על ידי וווים ותופס מקום בחך גם בצד שיש שיניים. הוא פחות נוח למטופל. מרגיש כמו גוף זר. שיקום על גבי שתלים הוא קבוע ואינו נשלף, זה כמו חלק מהגוף, זהו תהליך יותר יקר ומסובך אך גם הרבה יותר נוח למטופל".
"היתרונות בתותבת הם שהטיפול לא כולל אלמנט כירורגי, וזה למשל מתאים לאנשים הסובלים ממגבלות בריאותיות המגבילות טיפול מורכב יותר. . בנוסף, התותבות הרבה יותר חסכוניות, כל זמן שהשניים מחזיקות מעמד גם התותבות תחזיק מעמד והטיפול הוא יותר קצר. בשתלים ממתינים הרבה יותר זמן".
גם פרופ' בן-עמר מסכים שההליך לא צריך להיות כואב ועובר בקלות יחסית"הרכבת תותבות זה תהליך פשוט בעיקרו, ובתהליך הזה יש הרבה פחות סכנות . בשתלים עושים הרדמה מקומית ואח"כ יש נפיחות ושתפי דם לעיתים, ואולי גם סכנה לפגוע בעצבים. בכל מקרה חשוב מאוד שיתוף הפעולה בין הרופא לטכנאי. להרכיב תותבות טובות זה אומנות".
כידוע האוכלוסייה העיקרית שמשתמשת בתותבות נמצאת סביב הגיל השלישי, אך אין מניעה להתקין תותבות גם בגילאים צעירים יותר "לרוב תותבות לא מתאימות לצעירים, במיוחד כאלו שמצבם הכלכלי מאפשר להם לבחור משהו אחר. זה מתאים יותר למבוגרים ולמי שמצב השיניים שלו פחות עמידות.
"מבחינה אסתטית, בתותבת הנשענת על מספר שתלים שכבר קיימים בלסת, (שניים או ארבעה) השתלים נותנים אחיזה ואין את הפחד שהיא תברח בזמן הדיבור. השתלים משמשים עיגון לתותבת".
האם התותבות מתאימות לכל חלל הפה?
"יותר קל לעשות בלסת עליונה מאשר לסת תחתונה, ההצלחה יותר גבוהה בלסת עליונה. אבל אפשר לעשות תותבות במקרה הצורך בכל חלל הפה".
אז מה עוד חשוב לדעת לפני שמתחילים טיפול? לא נשאיר אתכם בלי טיפים מהמומחה.
אם בחרתם ללכת על שתלים או שיניים תותבות או על השילוב בינהן, אל תשכחו לוודא שבחרתם ברופא ובמעבדה הטובים ביותר שידכם משגת. כאן, כנראה זה לא המקום להתפשר. אחרי הכל, החיוך שלכם הוא כרטיס הביקור שלכם.


מכשירי הרנטגן במכוני הצילום הפנורמיים בישראל מתחלקים ל-3 קבוצות:
1. מכשירי רנטגן פריאפיקליים לצילומי שיניים בודדות ולצילומי סטטוס
(פרוצדורה של 14-18 צילומים קטנים של כל השיניים בפה).
2. מכשירי רנטגן פנורמיים וצפלומטריים המשמשים בעיקר לצורך קבלת מידע כללי אודות מצב השיניים ולצורך אורטודנדטיה.
3. מכשירי C.T.המשמשים לצורך הפקת דו"ח ספציפי בקנ"מ מדוייק לפני פעולה כירורגית.
בעוד שבקבוצה הראשונה של מכשירי הרנטגן הפריאפיקליים נעשו שינויים קטנים בלבד בשנים האחרונות: צג המכשירים הפך דיגיטלי, אופי זרם החשמל השתנה מזרם חלופין לזרם ישר ומספר מועט של מכוני צילום עברו לצלם ע"ג פילמים רב פעמיים העשויים פוספט, בקבוצות המכשירים הפנורמיים ומכשירי ה-C.T.חלו שינויים רבים:
לפני כ-15 שנים החלו להופיע ראשוני המכשירים הפנורמיים הדיגיטלים אשר הצליחו לראשונה לחסוך את נושא פיתוח הפילמים הפנורמיים והצפלומטריים הגדולים. חסכון זה אינו דבר של מה בכך מפני שהפיתוח ארך זמן רב, לעיתים התגלה שיש לחזור על הצילום (עוד זמן פיתוח ועוד קרינה למטופל) ועלות הפעלת מכונות הפיתוח הייתה גבוהה. חברת PLANMECA(פינלנד) הגדילה לעשות כאשר הצליחה, לראשונה לייצר מכשיר פנורמי דיגיטלי בעל הגדלה קבועה (המכשיר הראשון נקרא PROLINE) ובכך לאפשר, לראשונה למכונים להדפיסו בהקטנה כך שהתוצאה תהיה צילום בגודל אמיתי של הלסת והשיניים של המטופל.
לפני כ-5 שנים החלו להופיע מכשירי ה-C.T.הראשונים אשר שלבו לראשונה צילום C.T.עם צילום פנורמי וצפלומטרי ובכך חסכו מהמכון את הצורך לרכוש 2 מכשירים שונים ויקרים, להחזיק מכון גדול בעל מספר חדרים ולשלם לצוות עובדים גדול.
אחת החברות הראשונות בתחום הייתה חברת PLANMECA(פינלנד), יצרנית מכשירי הרנטגן הדנטליים הגדולה ביותר בעולם, חברה בעלת מסורת ארוכת שנים של איכות ללא פשרות תוך שילוב מיטב הטכנולוגיה הקיימת. חברת PLANMECA"העמידה" את המטופל אשר עד לאותה נקודה צולם בשכיבה, שיפרה מאוד את איכות התמונה ובעיקר הביאה לחסכון עצום בקרינה אותו סופג המטופל ע"י צילום ב"פולסים" של קרינה במקום קרינה רציפה, קיצור משך הצילום ל-12 שניות בלבד ובעיקר, יכולת התמקדות באזור הטיפול ללא חשיפה של אזורים אחרים אשר אינם רלוונטים לטיפול.
חשוב מאוד להדגיש כי גם כיום מצויים במכוני הצילום מכשירים רבים המצלמים אזורים גדולים מאוד של הגולגולת ללא צורך, הטכנאי אשר מבצע את הפקת הדו"ח עבור הרופא "חותך" החוצה לעיתים עד 90% מהצילום ללא ידיעת המטופל או הרופא המפנה. על המטופל לברר מראש מהן דרישות הרופא, כמה שיניים הוא מבקש לראות או מהו גודלו של האזור אותו הוא מבקש לראות והאם המכשיר אשר בו הוא עומד להיות מצולם מסוגל להתמקד באזור זה בלבד (מידע אשר לא יסופק ע"י מכון הצילום).
בעוד שזמן הפיתוח של צילומי סטטוס והפקת צילומים הפנורמיים הדיגיטליים (כיום רוב המכונים אינם מצלמים ע"ג פילמים אלא מדפיסים אותם בעזרת מדפסות מיוחדות) הינו מספר דקות, הזמן לקבלת דו"ח ה-C.T.יכול להיות מספר ימים והוא תלוי בעומס העבודה ובדרישות הרופא המפנה. דו"ח הינו בקנ"מ 1:1 והוא מכיל מידע מפורט עבור הרופא לצורך הטיפול הכירורגי.