שן חסרה – 4 הדרכים לטיפול במצב

לצערנו לפעמים השיניים שלנו לא שורדות איתנו עד גיל 120.

במהלך החיים אנחנו לפעמים נאלצים להפרד מאחת או יותר מהשיניים שלנו מכל מיני סיבות שונות ומשונות כגון: עששת (חורים בשיניים), מחלת חניכיים, טראומה ולפעמים שיניים מסויימות פשוט לא בוקעות.

התשובה לשאלה "מה עושים עם שן שנכשלה וכעת חסרה?" לא תמיד חד משמעית.

קודם כל, חשוב להבין, שתלוי מאוד מה המיקום של השן שחסרה, ומה ההפרעה שנוצרת בגלל חוסר השן האם היא תפקודית (מקשה על לעיסה) או הפרעה אסתטית?

שיניים הנמצאות באחורי הפה או בשמם – השיניים הטוחנות, תפקידם לטחון מזון. על שיניים אלה מופעלים הרבה עומסים בזמן תפקוד הלעיסה אולם אין להם תפקיד אסתטי או שהוא מאוד מאוד קטן.

מצד שני, שיניים קדמיות, תפקידן לבצע חיתוך של המזון אולם יש להם תפקיד חשוב ביותר באסתטיקה ופונטיקה (דיבור והפקת צלילים).

אז אחרי שהבנו איזו שן חסרה, ומה תפקידה, נרצה להבין איך משקמים את החסר ומחזירים את התפקוד.

לכל שן שחסרה, קיימות 4 אפשרויות טיפול:

1. העדר טיפול – בכל מקרה שאנחנו מתמודדים, אחת האופציות הטיפוליות שחושבים עליהם, היא אופציה של חוסר טיפול. אופציה זאת לא מתאימה לכל מקרה, ולמעשה אם המטופל הגיע למסקנה שהוא רוצה לטפל, אזי אופציה זאת כלל לא על הפרק. לחוסר השלמה של שן חסרה מספר חסרונות, אשר הבולט שבהם הוא אפשרות של תזוזת שיניים סמוכות (גם מהלסת הנגדית וגם מהצדדים) למקום החסר, ובכך פגיעה בצורת קשת השיניים ורציפותה.

2. שתל דנטלי – השתל הדנטלי הוא אולי הפתרון המועדף על רוב האנשים כאשר מודבר בשן חסרה. השתל הדנטלי מורכב מבורג המוברג לתוך העצם בלסת ועליו ממוקם מבנה העשוי בדרך כלל מתכת עם ציפוי חרסינה, שאמור להשלים בצורתו וצבעו את האסתטיקה והתפקוד שאבדו עם אבדן השן. לשתל הדנטלי יתרונות רבים, אולם גם מספר מגבלות אשר יש צורך להתחשב בהם לפני שמחליטים על האופציה הטיפולית הזאת.

יתרונות:

  • אחוזי שרידות גבוהים לאחר 10 שנים
  • אין צורך לפגוע בשיניים סמוכות
  • יציבות טובה
  • אסתטיקה גבוהה (בשיקום איכותי)
מגבלות:
  • צורך בכמות עצם מספקת לצורך ההשתלה וקליטת השתל
  • תלות גבוהה בבריאות החניכיים ובריאות כללית – אנשים עם מחלת חניכיים, אנשים מעשנים או אנשים עם מחלות כגון סוכרת, נמצאים בקבוצת בעלת סיכון מוגבר לכשלון של שתל
  • צורך בתכנון מדוקדק של מיקום וזוית ההשתלה וכמו כן, תלות במיומנות הרופא המשתיל.
עם זאת, כיום הספרות ממקמת את השתל הדנטלי כפתרון הטוב ביותר להשלמת שן חסרה.
3. גשר – הגשר הוא למעשה קונסטרוקציה שתפקידה "לגשר" על חוסר של שן. הגשר מורכב משלושה כתרים או יותר, כאשר הכתר ה"מגשר" הוא למעשה שן דמה, אשר לא מחוברת לחניכיים. לצורת שיקום זאת גם כן יתרונות וחסרונות:
יתרונות:
  • לא דורש פרוצדורה כירורגית
  • יכולת שיקום אסתטית ברמה גבוהה
  • תלות פחותה בבריאות כללית (יחסית לשתלים)
חסרונות:
  • פגיעה בשיניים סמוכות – על מנת לשקם באמצעות גשר, על הרופא המשקם, לפגוע ולבצע הכנות בשינים הסמוכות לחסר. ולכן, במידה והשיניים הסמוכות לחסר שלמות לחלוטין וללא סתימות או כתרים, האפשרות הזאת נפסלת
  • תלות בבריאות החניכיים – לאחר שיקום שן חסרה באמצעות גשר, אנחנו גורמים להפעלת עומסים גבוהים יותר על שיניים המשמשות כשיניים תומכות, ולכן במצב של חניכיים לא בריאות, תוחלת החיים של שיקום זה עלולה להתקצר.
  • עששת – במהלך ההכנה וההכתרה של השיניים הסמוכות, עולה הסיכון להיווצרות נגעי עששת (חורים) מתחת לכתרים בשיניים בתומכות. נגעי עששת אלה, בדרך כלל קשים יחסית לזיהוי, ומתגלים כאשר הם נמצאים בשלב מתקדם יחסית, דבר שיכול להכשיל את השיקום כולו. כמובן שטיפול בנגעי עששת בשיניים התומכות בשיקום, יצריכו החלפה של הגשר כולו.
  • צורך לבצע טיפולי שורש בשיניים סמוכות – לעיתים על מנת לבצע הכתרה של השינים הסמוכות לחסר, יצטרך רופא השיניים לבצע בהם טיפול שורש – דבר שאולי יכול היה להמתין במידה ולא היה נבחר השיקום המדובר.
  • שן אחרונה – במידה והשן המיועדת לשיקום באמצעות גשר אינה מוקפת בשיניים משני צדדיה, לא ניתן לבצע שיקום זה בגלל סיכוי גבוה לכשלון.
4. תותבת חלקית נשלפת – התותבת הנשלפת היא אותה פלטה מאקריל אשר אנחנו רואים הרבה פעמים אצל הסבים והסבתות שלנו. לתותבת נשלפת קיים דימוי של "זקנים" ולכן הרבה אנשים לא יהיו מוכנים לקבל שיקום מסוג זה. בנוסף, התותבת הנשלפת מצריכה כיסוי של חלקים בחלל הפה שלא היו מכוסים בסוגי שיקום אחרים, כגון החיך או החניכיים בסמוך לרצפת הפה, ובכך לפגוע מעט בתחושת טעם, יכולת היגוי והנוחות באופן כללי. עם זאת, לתותבת הנשלפת מספר יתרונות משלה:
יתרונות:
  • מתאימה למי שאינו יכול לקבל שתלים דנטליים או שיקום באמצעות גשר קבוע – תותבת נותנת מענה לאנשים שאין להם כמות עצם מספקת ושאינם יכולים לקבל השתלות עצם ושתלים דנטליים, אנשים שחסרות להם שיניים נוספות בחלל הפה, דבר שעלול לא לאפשר התקנה של גשר ועוד.
  • עלות נמוכה – העלות של תותבת נשלפת נמוכה משמעותית משתלים דנטליים והיא מאפשרת בחלק גדול מהמקרים השלמה של שיניים חסרות נוספות (שאובדות מאוחר יותר), ללא צורך בהכנה של תותבת חדשה.
חסרונות:
  • יציבות ונוחות – היציבות של התותבת הנשלפת פחות טובה מזאת של השתלים הדנטליים או הגשר הקבוע, מידותיה כאמור גדולות מאלה של השיקומים האחרים ומביאים את הפציאנט לתקופת הסתגלות לא קצרה להתקן החדש. חלק מהתותבות הנשלפות נשענות על החניכיים, דבר שיכול לגרום לגירויים ופצעים בשלבים הראשונים לאחר המסירה. כמובן, התפקוד עם התותבת לא יהיה זהה לתפקוד עם שינים טבעיות בגלל כל האמור לעיל.
  • ערעור של השיניים הסמוכות לתותבת – במקרים מסויימים, כאשר התותבת הנשלפת "נשענת" על שיניים טבעיות, עלול להיווצר מצב של ערעור היציבות של שיניים אלה, וליצירת נגעי עששת (חורים בשיניים) שעלולים בתורם להכשיל שיניים טבעיות ולהביא לאבדנם.
כמו שניתן להבין, התמונה לא פשוטה וקיימים שיקולים רבים בבחירת השיקום המועדף לשן או שיניים חסרות. על מנת לקבל את הפתרון הטוב ביותר חשוב להיוועץ ברופא בעל ניסיון בתחום, וכמו שאני תמיד ממליץ, לשמוע חוות דעת נוספת.
מעבר ל4 הדרכים הנ"ל, קיימות אפשרויות של שילוב בין צורות שיקום שונות כגון גשר על שתלים, תותבת נתמכת שתלים או גדמים, תותבת כשיקום זמני שאחרי בא שיקום קבוע באמצעות שתל ועוד שילובים רבים.
הבחירה בדרך המועדפת חייבת להתבצע בצורה משותפת לרופא ולפציאנט, על מנת להביא לתוצאות הקליניות הכי טובות, תוך שביעות רצון של הפציאנט.
חשוב לזכור – שום שיקום אינו בעל 100% הצלחה! וכל שיקום בעל אורך חיים – שיקול שחייב להכנס במערכת השיקולים שלכם בבחירת תכנית הטיפול.
ואולי הכי חשוב, כדאי שנשמור על השיניים שלנו כדי שלא נצטרך לחשוב יותר מדי על איך משקמים אותן אחר כך..
לשאלות נוספות וקביעת בדיקה, אתם מוזמנים לפנות בטלפון או דרך עמוד "צור קשר"
*** המידע מוגש כשירות לציבור ואין בכוונתו להחליף בדיקה והתייעצות עם רופא שיניים***