חוסר בשיניים הינה בעיה נפוצה ומוכרת לרבים מאתנו. בעבר הפתרונות המוצעים היו דלים, והסתכמו בעיקר בעקירות של השיניים והושבת תותבת נשלפת על גבי קשת החניכיים, אבל לרוב תותבת זו אינה נוחה, מגושמת, עלולה לגרום לפצעי לחץ ולהחליש את תחושת הטעם עקב המבנה שלה.
בשלושת העשורים האחרונים תחום רפואת השיניים נמצא בצמיחה מתמדת, ובזכות הטכנולוגיה הדנטאלית המתקדמת, קיימים פתרונות רבים אפקטיביים הרבה יותר לשיקום הפה.
פתרונות כגון שתלים דנטליים – ברגים קטנים ממתכת איכותית וידידותית בשם טיטניום המהווים תחליף לשורש השן ושעליהם מורכב גשר או כתר – מבטיחים איכות חיים בכל פרמטר.
ניתן ליהנות ממזון כמו במצב של שיניים טבעיות, ללא לחצים ופצעי לחץ, ללא שליפה לניקוי בלילה ואחרי כל ארוחה, ולא פחות חשוב – אסתטיקה ברמה גבוהה ביותר.
בעזרת שתלים דנטאליים וכתרים על גביהם ניתן לקבל תחושה ומראה של שיניים טבעיות לכל דבר, והניסיון הרב שנצבר בביצוע השתלות שיניים מבטיח אחוזי הצלחה גבוהים מאוד (כ-90-95%!) ושיפור דרמטי באיכות החיים.
מתי נוצר צורך בהשתלת שיניים?
ישנן סיבות רבות לאובדן שיניים ובעקבותיו צורך בהשתלת שיניים, וכאמור למרבה הצער רבים מאיתנו סובלים מתפקוד לקוי של הפה, מחוסר נוחות וממצוקה אסתטית עקב חוסר של שן אחת או יותר.
בין הגורמים העיקריים לאובדנן של שיניים:
- מחלת חניכיים חריפה – מחלה זו, הנקראת פריודונטיטיס, נגרמת ברוב המקרים כתוצאה מדלקת חניכיים שלא טופלה כראוי. על פי הנתונים העדכניים, כ- 90% מבני האדם סובלים, לפחות בפרקי זמן מסוימים, מדלקת חניכיים – בעיקר עקב אי הקפדה על כל הכללים של היגיינת פה נאותה ובהם צחצוח מושקע של השיניים פעמיים ביום, שימוש קבוע בחוט דנטלי, ביקורים דו שנתיים אצל שיננית וביקורות אצל רופא שיניים. קיומה של דלקת שאינה מטופלת כראוי מוביל להצטברות חיידקים רבים באזור החניכיים, ולהיווצרותם של מעין "כיסים" בעצם שעליה יושבות השיניים כך שאחיזתן מתרופפת עד שהן נושרות. מצב זה מוגדר כפריודונטיטיס כרוני, והוא הגורם מספר אחת לאובדן שיניים אצל מבוגרים. ישנו סוג נוסף של מחלת חניכיים, פריודונטיסיס אגרסיבי, שהגורם לו הוא גנטי והוא תוקף צעירים בני 30 ומטה.
- טראומה באזור הפה – גם חבלה חמורה בשן, כתוצאה מחבטה עזה או תאונה, עלולה להוביל לאובדן שן או אף מספר שיניים.
- כישלון טיפול שורש – אמנם במקרים מסוימים ניתן לבצע הליך דנטלי הנקרא אפיסקטומי (קיטום חוד השורש) המציל את השן, אולם ישנם גם מקרים בהם התוצאה של טיפול שורש שלא צלח היא אובדנה של השן.
גורמים נוספים המגבירים את הסיכון לאובדן שיניים הם זקנה, סוכרת (אחת הנחלות הנפוצות ביותר בעולם בימינו) ופגמים מולדים.
לכל אחד מהמקרים הנ"ל מאפיינים שונים, אולם תוצאה זהה:
- קושי לאכול שורה ארוכה של מאכלים.
- הפרעות דיבור תקין.
- חוסר ביטחון הנובע מהחשש לפתוח את הפה לרווחה, בין אם כדי לדבר ובין אם כדי לחייך.
ייעוץ מקצועי ותכנון ההשתלה
השלב הראשון בדרך להשתלת שיניים ולחיוך מלא הוא פגישת ייעוץ ותכנון עם רופא השיניים. [צור קשר]
במפגש זה בוחן הרופא את מצב הפה של המטופל על מנת לקבל תמונה מקיפה של מצב החניכיים והשיניים ושל המקומות בהם הן חסרות. במידת הצורך מתבצעים צילומי רנטגן ולפעמים גם צילומי CT של הפה על מנת לקבל תמונת מצב מדויקת במיוחד. בנוסף נסקר מצבו הבריאותי הכללי של המטופל, ועל סמך כל הנתונים המתקבלים, מציג רופא השיניים בפני המטופל את האפשרויות העומדות בפניו.
בחלק מהמקרים ניתן לבצע השתלה ללא השתהויות מיותרות שרק מגדילות את הסבל של המטופל, בשיטה הנקראת "העמסה מיידית". במקרים אחרים, על מנת להבטיח שיקום פה מוצלח וקליטה מושלמת של השתלים, התהליך נמשך מספר חודשים, ואם אכן כך הדבר, הרופא מספק למטופל הערכה לגבי פרק הזמן הכולל הנדרש לשם הטיפול ומפרט מה יתרחש בכל שלב ושלב של ההשתלה.
בשלב זה גם מתאים הרופא למטופל את השתלים האופטימליים עבורו, והמטופל מוזמן לשתף את רופא השיניים בתחושות השונות לקראת ההשתלה, ובפרט אם ישנם חששות – דבר טבעי שניתן לפתור אותו בימינו בקלות במגוון דרכים.
כל שלבי ההשתלה
השתלות שיניים בימינו הן כאמור מתקדמות במיוחד, בעיקר בזכות החיבור המוצלח בין השתל לבין העצם – תהליך הנקרא בשפה המקצועית "אוסיאואינטגרציה". בתהליך זה העצם הטבעית שבפה יוצרת רקמות סביב שתל הטיטניום ובכך מעגנת אותו בצורה הטובה ביותר. לאחר שהשתל מוטמע לחלוטין בתוך העצם משלים רופא השיניים את תהליך ההשתלה ומרכיב כתר על השתל.
השלב הראשון הוא הכנתה של הלסת לקליטת השתל: שלב זה קריטי להצלחת ההשתלה כולה, שכן בזכותו מובטח כי השתל ייקלט היטב בלסת. במקרים מסוימים העצם אליה אמורים להיות מוחדרים ברגי הטיטניום אינה רחבה מספיק, צפופה דיה או חזקה מספיק על מנת לקלוט את הברגים, ועל כן יש לבצע הליכים דנטליים הנקראים עיבוי עצם או הרמת סינוסים, ורק לאחריהם, ולאחר שרופא השיניים מוודא כי העצם כבר מוכנה לקליטת שתל, תתבצע השתלת הברגים עצמה.
החדרת השתל ומיקומו: על מנת להחדיר את השתל אל עצם הלסת מבצע רופא השיניים חור זעיר במקום המיועד. יש להקפיד על מיומנות גבוהה וזהירות מרבית בעת ניקוב חור זה על מנת למנוע פגיעה בתאי עצב או בלסת. לאחר קידוח החור, מרחיב אותו מעט רופא השיניים על מנת להתאים את קוטרו לקוטר הבורג, מחדיר את הבורג, ומניח עליו מכסה על מנת להגן עליו בזמן שהוא מתאחה עם העצם.
כתר זמני: מספר חודשים לאחר החדרת השתל מוסר הכיסוי ובמקומו מניח רופא השיניים כתר זמני על ראש השתל. הכתר הזמני מהווה מעין תבנית וסביבו יכולים החניכיים לגדול באופן טבעי. בחלק מהמקרים ניתן להניח את הכתר הזמני על השתל ביום ההשתלה עצמה ובכך לחסוך זמן יקר ומתח מיותר מבחינת המטופל.
שלב אחרון – כתר קבוע: השתלת שיניים מגיעה לסיומה המוצלח כשניתן להחליף את הכתר הזמני בכתר הקבוע, המהווה שן לכל דבר (או מספר כתרים אם נדרשה השתלת מספר שיניים).
החלמה מהירה ואחוזי הצלחה גבוהים
על פי מחקרים עדכניים, אחוזי ההצלחה בהשתלות שיניים בימינו נעים סביב ה- 90% כשמדובר בלסת העליונה, ולמעלה מ- 95% כשמדובר בהשתלת שיניים בלסת התחתונה (הרחבה יותר מזו העליונה, ולכן אחוזי ההצלחה גבוהים יותר).
על מנת לשמר את הישגי ההשתלה, חשוב מאוד להקפיד על מספר כללים:
- היגיינת פה גבוהה במיוחד – הגורם מספר אחת לכישלונות השתלות שיניים הוא ויתור על שימשו בחוט דנטלי, צחצוח שיניים לא נכון ולא עקבי ואי הגעה לשיננית בתדירות נאותה, ובשל כך הצטברות חיידקים רבים באזור שבו נמצא השתל, והיווצרות דלקת המונעת את התאחות העצם סביב השתל. גם לאחר שהעצם והשתל כבר עברו את תהליך האוסיאואינטגרציה חשוב מאוד להמשיך להקפיד על היגיינת פה, שכן גם אם בכתר, באופן טבעי, לא יכולים להיווצר חורים, עדיין יכולה להיווצר דלקת סביב השתל (מצב הנקרא פרי-אימפלנטיטיס).
- מומלץ בחום לוותר על עישון, שגם הוא מגביר את הסיכון כי השתל לא ייקלט היטב, וכן חשוב לבצע ביקורות תקופתיות בתדירות עליה מורה הרופא שביצע את ההשתלה.
הקפדה על כללים אלה תבטיח כי השינוי שיצרה השתלת השיניים יישמר לאורך שנים רבות, וכי המטופל יוכל ליהנות מאכילה ללא הפרעות ומחיוכים רחבים ללא חששות.
בעזרת שתלים דנטאליים וכתרים על גביהם ניתן לקבל תחושה ומראה של שיניים טבעיות לכל דבר. [צור קשר]
קרא עוד: שיקום הפה, השתלת שיניים ביום אחד
השתלת עצם
תהליך ספיגה של עצם הלסת (איבוד עצם) עלול להתרחש מסיבות שונות, חלקן אף גנטיות. לאחר עקירה של שן מתחיל תהליך ספיגה מואץ יחסית. במקרים רבים נדרשת השתלה של עצם באזורים בהם חסרות שיניים זמן רב. מטרת השתלת העצם היא לאפשר … להמשיך לקרוא ←