בבית החולים הווטרינרי בכפר הירוק קיימת מחלקת פה ולסת האחראית על טיפולי שיניים לבעלי חיים וביצוע ניתוחים בחלל הפה. המחלקה מופעלת ע"י
ד"ר יואב בר-עם, וטרינר מומחה ברפואת שיניים וכירורגיית פה ולסת של בעלי חיים.
חשוב להבין, מטרת המחלקה אינה לבצע
ניקוי שיניים או את טיפולי השיניים "הרגילים" אותם ניתן לבצע במרפאה הקבועה, ע"י הוטרינר המטפל שלכם. בבית החולים מבוצעים טיפולי שיניים וטיפולים פריאודנטלים מורכבים אשר דורשים את המומחיות של דר' בר-עם או טיפולי שיניים בעלי סיכון הרדמתי גבוה הדורשים נוכחות של וטרינר המשמש כמרדים בזמן הפרוצדורה. יש לציין כי כלל טיפולי השיניים בבית החולים נעשים בהרדמה מלאה מאחר וטיפול בטשטוש אינו מאפשר טיפול מייטבי לבעיות חלל הפה הפוגעות בחיות מחמד. כמו כן, בזמן ההרדמה מוחדר צינור הרדמה לקנה הנשימה של בעל החיים אשר מבטיח מתן חמצן וגז הרדמה לבעל החיים ובנוסף מונע שאיפת נוזלים מזוהמים בחיידקי חלל הפה אל מערכת הנשימה, דבר העלול לגרום לסיבוכים דוגמת דלקת ריאות חמורה.
בנוסף לטיפולים שיניים, מבצע ע"י דר' בר-עם ניתוחי פה ולסת מורכבים הכוללים: עקירות שיניים כירורגיות, ניתוחי לסת, הסרת גידולים ועוד. במרבית המקרים לפני טיפולי שיניים או ניתוחים מבוצעים צילומי רנטגן דנטלים ובמקרים מורכבים אף בדיקת סיטי המאפשרת להדגים פתולוגיות שונות בצורה הטובה ביותר.
שירותי מחלקת פה ולסת בבית החולים כוללים:
- טיפולי שיניים וניתוחים פריאודונטלים לכלבים וחתולים
- עקירות שיניים כירורגיות ועקירות פה מלא (במקרי צורך רפואיים)
- טיפולי שורש (כן כן, גם חתולים וכלבים זקוקים לעיתים לטיפולי שורש)
- רפואת שיניים משקמת (סתימות, כתרים, תיקון שיניים שבורות)
- ניתוחי פה ולסת לתיקון שברים וטיפול בטראומות הקשורות לפה, ללסתות ולפנים
- הסרת גידולים מן הלשון או חלל הפה
- אורתודנטיה (תיקוני מנשך ויישורי שיניים)
לתיאום תור לטיפול שיניים לכלב או לחתול שלכם ניתן להתקשר לבית החולים, בין השעות 08:00-16:00, לטלפון 03-6495050. שאלות נפוצות בהן אנו נתקלים בתחום רפואת השיניים:
- למה לכלב או לחתול יש ריח רע מן הפה?
- האם מחלות שיניים או שיניים מתנדנדות כואבות לכלבים וחתולים?
- מהי מחלה פריאודנטלית?
- מה ההבדל בין ניקוי שיניים לכלבים וחתולים לטיפול פריאודונטאלי?
- למה חשוב לשמור על בריאות הפה של חיית המחמד שלי?
- לכלב / חתול שלי נשברה שן, מה צריך לעשות?
- מצאתי גוש על הלסת/בפה של חיית המחמד שלי, מה צריך לעשות?
- לחתול שלי מאוד כואב כשהוא אוכל, הוטרינר שלי אמר שצריך לעקור לו את כל השיניים, למה?
מדוע לחיית המחמד שלי יש ריח רע מהפה?ברוב המקרים הריח הרע מהפה הוא תוצר לוואי של פעילות החיידקים הנמצאים ברובד החיידקי הנדבק לפני השן. הרובד החיידקי שקוף בתחילה ועם הזמן מצהיב. ניתן להסיר אותו בצורה מכאנית על ידי צחצוח השיניים בעזרת מברשת או על ידי עידוד לעיסה של מוצרים כגון "קונגים", צמות חבל ועוד. ככל שרובד החיידקים רב, כך הריח מהפה חזק יותר. רובד חיידקי שלא הוסר עובר במרוצת הזמן שקיעה של מינרלים שהופכים אותו לגוש מוצק הדבוק לפני השן. זוהי אבן השן, אותה לא ניתן להסיר ביסודיות אלא בניקוי שיניים תחת הרדמה.
במקרים פחות נפוצים, ריח רע מן הפה הוא תוצאה של מחלות שונות כגון מחלות כליה או מחלות אחרות של חלל הפה (כגון גידולים). זו אחת הסיבות שלפני כל טיפול שיניים בבית החולים מבוצעות בדיקות דם מלאות לבחינת מצבה הבריאותי הסיסטמי של החיה.

כן! למרות שבמקרים רבים כלבים וחתולים לא מראים זאת,
מחלות חניכיים ושיניים הן אכן כואבות. בעלי החיים יראו את סימני הכאב או אי הנוחות רק כאשר הם מגיעים למצבים קיצוניים וכאשר הדלקת חמורה ביותר, ולמעשה הם "סובלים בשקט" בזמן כל ארוחה. נסו לדמיין ארוחה כאשר אתם סובלים מחור בשן ותוכלו להבין את סבל בעלי החיים.
הסימנים הנפוצים המעידים על כאבים בפה הם: הססנות בלקיחת האוכל, שמיטה של המזון עם או בלי יללת כאב, בעל החיים ניגש אל קערת האוכל מרחרח אך לא אוכל, אכילה על צד אחד, ריור מוגבר, דימום מהפה, הפרשות מוגלתיות ומסריחות מן הפה.

זוהי דלקת כרונית פרוגרסיבית הפוגעת במבנים התומכים בשן (חניכיים, מעטפת שורש השן, עצם הלסת והסיבים המעגנים את שורש השן לעצם הלסת).
80% מהכלבים ו-70% מהחתולים מעל גיל 3 שנים סובלים מדרגה מסויימת של המחלה, מה שהופך תופעה זו למחלת השיניים הנפוצה ביותר בחיות מחמד. החיידקים שברובד החיידקי אחראים ליצירת הדלקת. עם החמרת הדלקת מתחיל הרס המבנים התומכים בשן המתבטא בדלקות חניכיים והעמקת כיס החניכיים, נסיגת חניכיים והרס של העצם של שקע השן. ככל שהתהליך מתקדם כך נחלשת אחיזת השן. תהליך זה המלווה בריח רע מהפה, כאבים וחוסר נוחות, מהווה עומס דלקתי על בעל החיים ועלול להחמיר בעיות רפואיות אחרות. כמו כן יש עדויות בספרות הווטרינרית לשינויים פתולוגיים בכבד כליות ושריר הלב בחיות הסובלות ממחלה פריאודונטלית קשה.

ניקוי שיניים כשמו, מסתכם בניקוי פני השן מאבן השן שהצטברה. מטרת הטיפול הפריאודונטאלי היא לטפל ולשפר את בריאות המבנים התומכים בשן. הטיפול כולל בדיקה ותיעוד, צילומי רנטגן של השיניים, ניקוי יסודי של אבן השן והרובד החיידקי מעל ומתחת לקו החניכיים בדומה לפעולת השיננית. במקרים של מחלה מתקדמת יותר יכול הטיפול לכלול גם פעולות נוספות כגון הקצעת שורשים ופעולות כירורגיות נוספות על מנת להקטין את כיסי החניכיים. כמו כן, בסיומו של כל טיפול שיניים מבוצע "פוליש" שמטרתו להחליק את פני השן דבר המקשה על הרובד החיידקי להידבק לפני השן.

הרקמות הרכות של חלל הפה עשירות ביותר בכלי דם. במקרה של דלקות, כלי הדם נעשים גדושים וחדירים יותר. במצב כזה חיידקים עלולים לחדור מחלל הפה למחזור הדם ולהתיישב באיברים אחרים כמו כליות, כבד ושריר הלב ולגרום לסיבוכים. בנוסף, פתולוגיות בחלל הפה יכולות להיות ביטוי למחלה מערכתית אחרת ובדיקה ואבחון יכול לסייע בגילוי וטיפול בבעיה. לחילופין הפתולוגיה בפה יכולה להיות ספציפית לפה אבל בעלת השפעה מערכתית (לדוגמא: המחלה הפריאודונטאלית). בשל סיבות אלו חשוב מאוד לכלול את בדיקת חלל הפה בכל ביקור אצל הווטרינר הקבוע שלכם.

השיניים של הכלבים והחתולים שונות בצורה אך זהות במבנה לשיניים שלנו.
שן שבורה גורמת לכאבים עזים למרות שהחיות לרוב לא מראות זאת. בנוסף, השבר יכול לערב את חלל המוך (החלק החי של רקמת השן המכיל כלי דם עצבים ורקמת חיבור) לגרום לנמק ודלקת ולהביא ל"מות" השן. אין להזניח שן שבורה שכן הנמק והדלקת יתפשטו לאורך כל חלל המוך ומשם לעצם מסביב לשן ויגרמו למורסה (אבסס). במידה וגילית שן שבורה בחיית המחמד פני/ה לייעוץ מומחה לקבלת כל המידע על דרכי הטיפול המתאימות למקרה, שכן לא כל השברים זהים. טיפול בשבר בשן יכול לכלול, עקירה, טיפול שורש או טיפולים מותאמים אחרים.

גושים בחלל הפה אינם מופע נורמלי ודורשים התייחסות.
גושים אלה יכולים להיות:
1. שגשוג (גדילת יתר) של הרקמה הנורמלית
2. גידול שפיר
3. גידול ממאיר.
במידה וגילית גוש בחלל הפה אנא פני/ה לייעוץ וטרינרי לקבלת כל המידע על דרכי הטיפול המתאימות למקרה. לרוב תידרש לקיחת דוגמת רקמה (ביופסיה) על מנת לאפיין במדויק את אופי הגוש שכן לידיעת אופי הגוש השפעה מכרעת על צורת וסיכויי הצלחת הטיפול.

חלק מן החתולים סובלים מדלקת חניכיים המאופיינת בדלקת מפושטת בכלל חלל הפה וקיימת גם באזורים ללא שיניים כולל אזור הכניסה ללוע. בחלק מן המקרים ניקוי שיניים מאפשר הטבה זמנית אך קיימת חזרתיות של המחלה לאחר מכן. מקור המחלה אינו ידוע והסברה היא שמדובר במכלול גורמים אשר ביניהם תגובת יתר של המערכת החיסונית. טיפולים אנטיביוטיים או אנטי ויראליים בד"כ לא מספקים פיתרון והחתול ממשיך לסבול מכאבים בזמן האכילה. לעיתים טיפול בסטרואידים נותן הקלה לזמן מה אך חשוב לזכור כי טיפול זה טומן בחובו סכנות של התפתחות
סוכרת והחלשת מערכת החיסון.
אבחון המחלה נעשה ע"י וטרינר מנוסה ברפואת שיניים לפי הסימנים הנראים בבדיקת חלל הפה, ביופסיה בד"כ אינה נחוצה.
למרות שהדבר נשמע קשה, הטיפול המייטבי לחתולים אלו הינו אכן עקירת כל השנייים (לעיתים ניתן להשאיר את הניבים והשיניים החותכות). לטיפול זה כ80% הצלחה ולאחר תקופת ההחלמה החתול חוזר לאכול את המזון היבש הרגיל שלו (כן, חתולים יכולים לאכול אותו ללא שיניים) והכי חשוב, עקירת השיניים מאפשרת לחתול לחיות חיים ללא כאבים!