טיפולי שיניים

 
 
טיפולי השיניים במרפאת ד"ר ברגר כוללים:

• טיפולי חניכיים
• טיפול בריח רע מהפה
• רפואת שיניים משמרת
• טיפולים אסתטיים
• שיקום הפה
• שתלים דנטליים
• מחלות כרוניות
• טיפולי שיניים לילדים
טיפולי שיניים לילדים
 
טיפולי חניכיים
מחלת חניכיים מתבטאת בדלקת חניכיים, שפוגעת ברקמות התומכות את השיניים. דלקת חניכיים קלה (ג'ינג'יביטיס) פוגעת ברקמה רכה: החניכיים שסובבים את השן. דלקת חניכיים מתקדמת (פריודנטיטיס) פוגעת ברקמת החניכיים שסובבת את השן וברקמה הגרמית (רקמת העצם) מסביב לשן. מחלה זו עלולה לגרום לניידות שיניים ולאיבודן.

דלקת חניכיים נגרמת על ידי הצטברות רובד חיידקים (פלאק). הפלאק ואבן השן (אבנית) מצטברים על השיניים וגורמים לנפיחות, לאודם, לריח רע ולהפרשות מהחניכיים. החיידקים מהפלאק ומאבן השן, יחד עם הרעלנים המיוצרים על ידם, פוגעים ברקמות סביב השיניים. ידוע גם שקיימת נטייה תורשתית לפתח מחלת חניכיים, במשפחות שסובלות מאותן מחלות.

נפיחות, אודם, דימום ספונטני או בזמן צחצוח או אכילה; רגישות לקור, לחום ולמגע - כל אלו סימנים לדלקת חניכיים. ניתן לציין שלפעמים המחלה קיימת בהעדר כאב וסימנים כלשהם. הטיפול בדלקת חניכיים כולל מספר שלבים: הכנה ראשונית, סילוק רובד ואבנית על-חניכית ותת-חניכית יחד עם גהות הפה. במסגרת הטיפול קיימת אפשרות לשימוש תרופתי, עם שחרור מושהה לתוך כיסי החניכיים (Slow release device).

הערכה מחדש היא שלב חשוב בבקרת המטופל הסובל ממחלת חניכיים. ההערכה כוללת בדיקת תגובת החניכיים לטיפול, וקבלת החלטות טיפוליות עתידיות: המשך כיוון שיקום הפה, אפשרויות שונות לניתוחי חניכיים ולהתקנת שתלים, תדירות תחזוקה ומעקבים.

מניעת דלקת החניכיים מתבצעת בעזרת תחזוקה נכונה, ועל ידי בקרת פלאק בעזרת אביזרי צחצוח נכונים. תחזוקה יעילה קשורה לתדירות הפגישות עם השיננית ורופא השיניים. גהות-פה, כאמור קשורה ליעילות בקרת הפלאק ובעזרת אביזרי צחצוח מתאימים ומותאמים לכל אחד ואחד.

טיפול בריח רע מהפה
ריח רע מהפה, או הליטוזיס, הוא בעיה שכיחה שממנה סובלים אנשים רבים (בעיקר בגילאי 30 עד 45). מדובר, בדרך כלל, בתגובה לפעילות חיידקית בפה ובתוצרי לוואי של פירוק חלבונים בפה (רוק מסלק חיידקים ותוצרי לוואי).
הבעיה העיקרית היא שבדרך כלל אנו לא מרגישים שיש ריח רע מהפה, ומי שחש בו הם דווקא הסובבים אותנו, שגם לא מעירים לנו - והבעיה יכולה להמשיך. חלק קטן מהפונים בתלונה על ריח רע מהפה למעשה מדמיינים אותה וכלל לא סובלים ממנה.
 
הגורמים להליטוזיס:
1. נשימה דרך הפה, צום, דיבור ממושך, עישון ותרופות (כגון תרופה להורדת לחץ דם, המוכרת כגורמת יובש בפה) - אחראים גם הם להחמרתו של הריח הרע.
2. בחלק האחורי של הלשון מצטברים חיידקים שקשה לרוק להגיע אליהם, ובנוסף לכך הברשת הלשון באזור זה מגרה את רפלקס ההקאה.
3. מחלות פריודונטיות - אבנית ודלקת חניכיים.
4. תותבות לקויות ושיקומים פרותטיים ללא נקודת מגע בין השיניים, הגורמים לדחיסת מזון ולריח רע מהפה. כמו כן הצטברות אוכל מתחת לגשרים.
5. הפרעות במערכת העיכול.
6. סוכרת לא מאוזנת.
7. קרצינומה של הריאה.
8. שחפת.
9. בעיות אף-אוזן-גרון.
10. מחלות כבד או כליות.

אבחון פשוט של ריח רע מהפה
• להריח חוט דנטלי שמעבירים בכמה נקודות בין השיניים
• ללקק את גב כף היד

אם נחוש בריח חזק באחד המקרים, או בשניהם - סימן שיש הליטוזיס.

אבחון מקצועי של ריח רע מהפה
• נוכחותו של האנזים בטא גלקטוזידאז ברוק באזורים שונים.
• שאיבת אוויר בעזרת מכשיר מיוחד המודד את כמות הגופרית.
הבדיקה מתבצעת לאחר צום, ואין להשתמש באנטיביוטיקה לאחר חודש מהבדיקה.

טיפול בהליטוזיס
טיפול בריח רע הנובע מהפה:
• היגיינה אוראלית.
• שימוש במנקה לשון.
• שימוש בחוט דנטלי.
• בדיקת נקודות-מגע לקויות בין כתרים.
• טיפות-פה מיוחדות הקוטלות חיידקים יוצרי-ריח.
• שטיפות-פה מיוחדות המונעות השארת שומן בפה על ידי מזון כגון רוקפור, שום, בצל, פסטרמה וטונה (הריח נשאר ל-24 שעות כאשר שום טיפול לא עוזר).
• הימנעות מאוכל דביק הנדבק לשיניים.
• נטילת Q10 המסייע למניעת דלקת חניכיים.

טיפול בריח רע הנובע ממערכת העיכול:
• פטרוזיליה מכילה כמות רבה של כלורופיל, ולכן מנקה את מערכת הדם והמעיים.
• שתיית חליטות צמחים כמו מנטה, רוזמרין ומרווה.
היגיינה אוראלית


שימוש בחוט דנטלי


שימוש במנקה לשון
 
חזרה למעלה

רפואת שיניים משמרת
מי לא רוצה חיוך רחב וצחור-שיניים?
כיום יותר מתמיד קיימת מודעות בציבור לטיפוח עצמי בכלל, ולאסתטיקה של הפה בפרט. רפואת השיניים של ימינו היא הרבה יותר מבריאות השיניים בלבד. התפתחות הטכנולוגיה מציעה לנו פתרונות רבים לשיפור מראה השיניים.

הבהרת שיניים:
אחד הדברים הבולטים בזמן חיוך הוא צבע השיניים שלנו. גורמים סביבתיים, כמו שתיית קפה ותה, עישון לאורך זמן, שימוש בתרופות וגנטיקה, גורמים לדנטין (החלק הגלוי של השיניים) לקבל גוון צהוב, אפור או חום במשך השנים.
הטיפול מתחיל בבדיקה אצל רופא שיניים, אשר בודק את רקמות הפה והשיניים, מבצע בדיקות בסתימות ובעששת. לאחר מכן יש לעבור טיפול אבנית אצל השיננית ואז ניתן לגשת להלבנה. הלבנת שיניים היא למעשה תהליך חמצון של רקמת הדנטין. הבהרת השן נעשית בדרך כלל מצדה החיצוני (External Bleach), ובמקרים בהם השן עברה טיפול שורש או השחירה מסיבות שונות - אפשר לבצע גם הלבנה פנימית (Internal Bleach). בשיטה זו השן מולבנת מצדה הפנימי - דבר שמשפיע בהדרגה גם על צדה החיצוני.

איך מתבצע הטיפול?
רופא השיניים מורח את השיניים בחומר מחמצן בריכוז גבוה במיוחד, שמשופעל על ידי אור או חום, באמצעות נורת פלזמה, הלוגן או לייזר. הנורות מזרזות ומעמיקות את פעולת החמצון והתוצאה מדויקת ומהירה. התהליך מתבצע במשך חצי דקה. חומרי ההלבנה נשארים מספר דקות על השן ואז מוסרים ממנה. זמן הטיפול הכולל הוא בין שעה לשלוש שעות. על מנת לקבל הלבנה טובה, יש לחזור על הטיפול מספר פעמים.

טיפולי שיניים אסתטיים
חיוך יפה הוא כרטיס הביקור שלנו, לטוב ולרע, והמראה החיצוני נחשב אף כגורם להצלחה בחיים. אנו יודעים שהחיוך שלכם הוא הדבר הראשון שאנשים שמים לב אליו. אם אינכם מרגישים נוח איתו - אנו נשתדל לתת לכם את החיוך שאתם חולמים עליו.

קשה להאמין אבל אדם נחמד, חביב ואופטימי, יכול להראות ולשדר כעס ועצב רק בגלל צורת השיניים וקו החיוך. חיוך יפה הוא חלק משלמות הפנים, וכאשר חולמים על שינוי החיוך או על שיפורו, הרופא המטפל חייב להתייחס למבנה הפנים, לגוון העור, למין המטופל ולמבנה השפה וצורתה.

היום, עם ההתפתחות בתחום הרפואה האסתטית בכלל והשיניים בפרט, אנחנו לא חייבים לקבל את המראה שלנו כמובן מאליו. אפשר למצוא פתרונות אסתטיים מדהימים לחיוך מושלם. כי חיוך יפה ייתן לנו ביטחון ויפתח לנו דלתות.

שרירי הפנים מחוברים מייד מתחת לעור, בניגוד לשרירים אחרים בגופנו; לכן הם מאפשרים לפנים להראות טווח מרשים של רגשות. כל שינוי קוסמטי בפנים, בשיניים ובשפתיים, עלול לגרום לנזק אם הוא לא מבוצע בצורה מקצועית, לאחר תכנון ומחשבה קפדניים ביותר.

המראה החיצוני נחשב כגורם להצלחה חברתית ומקצועית. תעשיות שלמות בכל העולם משקיעות משאבים וכסף רב בשיפור היופי והאסתטיקה, אך לעולם לא תהיה שלמות בפנים ללא חיוך יפה וחינני המתאים לאדם ולפנים.

שיקום הפה
שיקום הפה הוא תחום רחב ומרתק ברפואת שיניים, וכשמו כן הוא - עוסק בהשלמה או בשיקום, החל מרמת השן הבודדת ועד מערכת השיניים הכוללת בשתי הלסתות. התחום הזה מתקדם בקצב מהיר משנה לשנה, מספר החידושים הוא עצום והתוצאות האסתטיות משתפרות לאין-ערוך עם הזמן. במילים אחרות - מאז הופעת השיקום על גבי שתלים, האפשרויות העומדות בפנינו מתרבות והולכות.

אנו שמחים לעמוד לרשותכם עם כל מגוון הפתרונות, גם החדישים ביותר, שיש לרפואת השיניים המשקמת להציע. ניתן לחלק את תחום שיקום הפה לשלושה חלקים עיקריים:

שיקום קבוע מודבק
כתרים וגשרים על שיניים או שתלים. זהו השיקום הנוח והטבעי ביותר. בשיקום קבוע מודבק אמורים להרגיש ממש כמו השיניים הטבעיות, או הכי קרוב לכך. כאן משחזרים את השיניים לצורה תקינה ונכונה; אין תוספות על החיך, שום דבר אינו זז והמראה הכי דומה שאפשר לשיניים טבעיות. יש הבדל בין כתרים לגשרים, כאשר בכתרים מדובר בשיקום של שיניים בודדות או של שתלים בודדים.

זה המקום לציין שרצוי להחליף כל שן חסרה בשתל, כל עוד זה ניתן ומתאפשר וכל עוד ניתן לא לחבר כתרים על שיניים סמוכות יחדיו לגשר; שכן אז איננו קושרים את גורלה של שן אחת בשיניים אחרות. לדוגמה: אם השחזנו שלוש שיניים וביצענו שלושה כתרים מחוברים - אם צריך לעקור שן אחת מבין השלושה, יש לפרק את כל הגשר ולבצע פתרון חדש - וחבל. יוצא הדופן היחיד הוא שיקום קבוע על שתלים. במקרה של ביצוע מספר שתלים, חובה לחברם יחדיו בגשר כדי לקבל יציבות הדדית של השתלים.

דבר חשוב נוסף: כל עוד ניתן לבצע שתל במקום שן חסרה, הדבר תמיד עדיף על ביצוע גשר. בביצוע גשר אנו "מקלקלים" שתי שיניים סמוכות (כאשר הן חיות ובריאות). אפילו אם השיניים הסמוכות אינן שיניים בריאות, אנו מעמיסים על כל שן חלק נוסף באוויר, והדבר אינו מוסיף אריכות ימים לגשר. אם ביצענו גשר על שתי שיניים שביניהן יש שן חסרה אחת (סך כל גשר 3 חלקים) - כל אחת משתי השיניים "סוחבת על גבה" שן וחצי. בנוסף לכך, חיבור שיניים יחדיו, כאמור, יוצר תלות הדדית ביניהן; כל שן שתיעקר מכל סיבה שהיא - תחרוץ את גורל הגשר כולו ותחייב את ביצוע השיקום כולו מחדש.

שיקום נשלף חלקי:
אלה הן התותבות החלקיות לשליפה. במקרים אלה, חוסר שיניים חלקי מושלם על ידי תותבת שיש בה מקום לשיניים הטבעיות, והשאר הן שיניים מלאכותיות. לרוב, תותבת כזאת מחייבת ווים ומשענות על השיניים, על מנת להיאחז כמו שצריך. התותבות הללו אינן נוחות או יציבות ולרוב גם אינן אסתטיות, כיוון שבמקור הן בנויות עם ווי מתכת.

החידושים בתחום זה כוללים אסתטיקה גבוהה יותר ודגש על יציבות של התותבות:

• תותבות ולפלסט / אצטל - תותבות גמישות ללא ווי מתכת, אלא ווים שקופים מחומר תרמופלסטי דמוי-גומי. תותבות אלה, למרות היותן נשלפות ודי לא יציבות, נותנות מראה אסתטי סביר ללא שימוש במתכת.
• תותבות חלקיות מיוצבות על ידי מחברים מדויקים/מצמדים - זהו פתרון הביניים, שהיה נפוץ מאוד בעבר. מדובר בשילוב בין גשר קבוע מודבק ובין תותבת. במקרה שהשיניים הנותרות בפה מחוברות בגשר, ניתן להוסיף מצמד לגשר וגם לתותבת - ואז התותבת מתחברת בקליק אל הגשר הקבוע שבפה ולא זזה. החיסרון כאן הוא שהפתרון יקר למדי, והתותבת תלויה בגשר; כלומר - כשהגשר מסיים את חייו המצמדים אינם יעילים יותר.

שיקום נשלף מלא:
תותבות שלמות. כאן מדובר כבר בחוסר-שיניים מלא. תותבת כזאת, כאשר אינה נתמכת על ידי שתלים, נתונה לחסדי הוואקום והרקמות הרכות - דבר שכלל אינו קל להתמודדות. יש לציין שקיימות רמות אסתטיקה רבות לתותבות; באמצעות עבודה נכונה ניתן להגיע לשיניים יפות וטבעיות, להדמיית חניכיים מושלמת ועוד.

ספרים שלמים נכתבו רק על נושא התותבות השלמות. אדם מחוסר-שיניים, הנושא תותבות שלמות נשלפות שאינן מיוצבות על ידי שתלים, מוגדר בספרות המקצועית כבעל נכות דנטלית. שימוש בתותבות שאינן נתמכות על שתלים, גורם להזדקנות מואצת ביותר של הפנים, שתוצאותיה: נסיגת-עצם משמעותית, שקיעת הפנים, התארכות השפה העליונה, התבלטות האף והתחדדותו, חידוד הסנטר ועוד כהנה וכהנה.

אין ספק שראוי ורצוי לעשות כל מאמץ על מנת לא להגיע לתותבות שלמות. אבל אם אין ברירה (בעיקר מסיבה כלכלית) - זו כמעט חובה להיעזר בשתלים על מנת לייצב את התותבת, למען איכות החיים ולשמירה על מראה צעיר ככל האפשר.

החידוש החם הוא כמובן תותבת שלמה נתמכת-שתלים. כאן מבצעים מספר שתלים מוגבל (בין ארבעה לשישה שתלים). בעזרת מחברים כדוריים או מחבר בצורת מוט עדין (דולדר בר), אנו מייצבים את התותבות. כך אנו מעכבים בצורה משמעותית את הרס העצם ואת הזדקנות הפנים, כתוצאה מהלחץ של התותבות על עצמות הלסת. במצב זה נחסך המצב המביך של תזוזת התותבות מהפה ונפילתן, מתאפשרת לעיסה מכובדת ויעילה של כל סוגי המזון (לא בולעים את האוכל בלי ללעוס), ונהנים מאיכות חיים גבוהה יותר.

 
חזרה למעלה
שתלים דנטליים
בעשור האחרון התרחב בישראל השימוש בשתלים, להשלמת שיניים חסרות או כאמצעי לאחיזה של מתקנים הנשלפים מהפה (כגון תותבות). המטרה בשתלים היא להחזיר למטופל את החיוך הבריא והטבעי ואת הביטחון העצמי - שמשמעותם שיפור איכות-החיים. בעזרת שתלים יש שיפור בדיבור ובלעיסה, כמו גם שיפור קבוע במראה הטבעי. אם חסרות לך שיניים, שתלים עוזרים ליהנות מהאוכל החביב עליך ולהשבת הביטחון העצמי לחייך.
 
יתרונות השתלים:
• שיפור בבריאות הפה
• שיפור ביכולת האכילה
• שיפור במראה
• שיפור בהערכה העצמית
• מניעת-כאב
• שיפור בהרגשת הנוחות
• שיפור ביציבות הפה
• שיפור במבנה העצם
• שיקום הפה למצב טבעי
• שיניים טבעיות ללא פשרות
• פתרון לטווח ארוך
 

שתל דנטלי הוא בורג או צילינדר קטן עשוי טיטניום, המורכב בהליך ניתוחי בחלק העליון או התחתון של הלסת. השתל מחליף את שורש השן החסרה ומספק עוגן יציב לשן או לשיניים החדשות. מטופלים רבים בוחרים בשתלים דנטליים על פני שיטות אחרות, בשל התוצאה המעניקה מראה טבעי ויציבות מרבית של השתל.

טיפול בחולים הסובלים ממחלות כרוניות
טיפולי שיניים אצל אוכלוסייה בסיכון - כגון חולי סרטן, נשים בהיריון, חולי סוכרת וכדומה - צריכים להיעשות על ידי רופאים טובים כדי לא לגרום נזקים. אחד הסיבוכים העלולים להתרחש אצל חולי סרטן המטופלים בכימותרפיה, הוא אובדן טסיות-דם וירידתן לרמה שאינה מאפשרת קרישת דם. במקרה כזה מתעוררת בעיה בטיפול כירורגי, עקב נטייתם לדמם או חוסר יכולתם לעצור דימום.

מצד אחד - לחוסר היכולת לעצור דימום יש דרגות חומרה שונות, הנובעות ממספר משתנים וממידת השפעתם הכללית על מנגנון הקרישה. מצד שני - חולי סרטן נוטים יותר לפתח בעיות שיניים, כגון עששת ודלקות חניכיים, כמו גם תופעות של יובש בחלל הפה, פטרת ושינוי הפלורה הטבעית של חלל הפה. בעיה זו מותירה בידי רופא השיניים אמצעי-טיפול בלתי פולשניים, וביניהם הדרכה להיגיינה ושימוש בתכשירים כימיים בטיפול מקומי - תכשירים השולטים על רמת החיידקים ומפחיתים את תופעות המחלה בפה.

טיפולי שיניים לילדים
אומרים ששיניים וילדים לא הולכים ביחד. מגיל ינקות ועד גיל ההתבגרות, ילדים נוטים לסבול מבעיות שיניים רבות. בגילאים אלו השיניים צומחות, יחד עם הלסת, ומקבלות את עיצובן הסופי. זהו שלב מאוד מסובך וקריטי. תוסיפו לכך את העובדה שלילדים יש נטייה להזניח את השיניים, להשתולל, לאכול דברים מתוקים ולוותר על צחצוח השיניים, וגם כשכואב לא מספרים לאימא. כל אלה יכולים לגרום לכך שילדכם יסבול משיניים בעייתיות ומכאבים בגיל צעיר - מה שיכול להשפיע על בריאות השיניים שלו בעתיד.

טיפול מונע לשיניי הילדים:

1. תזונה - תזונה נכונה מונעת עששת! כבר מגיל צעיר הילד מתרגל למזון שנותנים לו. תינוקות וילדים נרגעים ונהנים מאוכל מתוק, אך רצוי לתת להם אותו במידה ובקפידה. תינוק שיתרגל לשתות שתייה ממותקת לא יוותר עליה לטובת מים. רצוי גם להימנע ממאכלים שאינם ממותקים, כמו במבה שנדבקת לשיניים. מומלץ להעשיר את תזונת הילד בפירות ובירקות, ולא במאכלים ממותקים ודביקים.

2. היגיינה - זה מתחיל בחינוך. חינוך לשמירה על היגיינה טובה למניעת בעיות עתידיות, ועדיף להתחיל כמה שיותר מוקדם. איך מחנכים תינוקות? בעזרת התניה. אם תקנו לו מברשת שיניים צבעונית ורכה, ותצרפו אליה משחק, הוא ילמד לקבל את צחצוח השיניים בצורה טובה יותר. בגיל מבוגר יותר חשוב לעקוב אחר צחצוח השיניים של הילד, ולהקפיד שהוא עושה זאת פעמיים ביום. עד גיל שבע מומלץ לעזור לילד בצחצוח: שימו את משחת השיניים על המברשת ובדקו שהילד מצחצח בצורה נכונה.

3. ביקור אצל רופא שיניים - עדיף לעשות זאת אצל רופא שיניים מומחה לילדים. הביקור צריך להתקיים עם בקיעת השן הראשונה או ביום ההולדת הראשון. לאחר מכן, תדירות הביקור היא חד-שנתית, ובמידה שיש חשש לכאבים כדאי לפנות במהרה לרופא השיניים.

 
חזרה למעלה

 

גרסה להדפסה גרסה להדפסה       שליחה לחבר שליחה לחבר