מטרת הניתוח
השתלת שיניים מטרתה החדרת שתלי מתכת חדשים במקומן של השיניים, על ידי החלפת שיניים רקובות או פגומות, או אזורים בהם ישנם חסרים בשיניים, בעקבות מחלות הגורמות להרס שן מתקדם. הרס וריקבון של השן יכולים להיגרם עקב זיהום חיידקי מתמשך, ברקמות הסובבות את השן (שתפקידן לספק תמיכה לשן), ראשית ע"י היווצרות רובד חיידקי על גבי השן, ובהמשך ע"י התפתחות התהליך הדלקתי ברקמות הסובבות.
השתלים מקובעים בלסת, ומשמשים בסיס חזק ליצירת מבנה על גבי השן ע"י השמת כתר, או מבנה חלופי אחר של שן לצורך שחזור חלל הפה.
לעיתים מעדיפים לבצע השתלות שיניים קבועים על פני טיפולים אחרים לשיקום ושחזור, כגון גשר או
טיפול שורש, שגורמים לאי נוחות לא רבה למטופל ולא תמיד מצליחים. מאידך, מדובר בטיפול לא פשוט ולעיתים יקר, הכרוך בכאבים ואי נוחות רבים. יתרונו הגדול של הטיפול הוא שהוא מספק תחליף קבוע וטוב לשיניים למשך שנים ארוכות.
הכנה לניתוח
מרבית ניתוחי השתלת שיניים נעשים תחת הרדמה מקומית בלבד, למרות שכיום ניתן לבצעם אף תחת הרדמה כללית.
לפני השתלת שיניים נדרש לבצע צילום של השיניים, ובד"כ נדרש צילום מיוחד (צילום פנורמי) או אפילו בדיקת CT, על מנת לזהות ולאבחן מצבים בשן אשר לא ניתן לראות בבדיקה רגילה.
אצל אנשים בריאים בד"כ לרוב אין צורך בהכנות נוספות מיוחדות. לעומת זאת, אנשים בעלי סיכון מוגבר לפתח דלקת של מסתמי הלב (אנדוקרדיטיס), כגון בעלי מסתמים מלאכותיים, מדוכאי חיסון וכו', צריכים ליידע על כך את הרופא המנתח על מנת לקבל מנת אנטיביוטיקה לפני ביצוע הפעולה.
אנשים בעלי היסטוריה רפואית של בעיות קרישת דם יתבקשו לבצע בדיקות דם לתפקודי קרישה לפני הניתוח, שכן נמצאים בסיכון יתר לפתח דימומים.
כמו כן, על מנת להגיע לתוצאות מיטביות מבחינה אסתטית, לרוב נדרשות סדרה של בדיקות מקדימות, על מנת ליצור מבנה שן בצבע ובמרקם הדומים ככל האפשר לשיניים המקוריות.
במקרים בהם רקמת עצם הלסת של המטופל אינה מתאימה לקליטת השתלים, יש צורך בטיפולים מקדימים של מספר חודשים לפני השתלות שיניים על מנת ליצור אזור מתאים ברקמה לקליטת השתל ("הרכבת עצמות").
תהליך הניתוח
הניתוח נעשה במרפאת השיניים בתנאים סטריליים, ע"י רופא שיניים שהתמחה בטיפולי השתלות שיניים ו/או כירורגיה של פה והסת. המטופל מקבל זריקת הרדמה מקומית לחניכיים בדומה לטיפול שיניים רגיל (לעיתים יש צורך בהרחבה של טווח ההרדמה, בהתאם למיקום השתלים).
במידה והעצם מוכנה לקליטת השתל (לעיתים לאחר סדרת טיפולים מקדימה), ניתן להתחיל בפעולת ההשתלה. את יתדות המתכת, הנראים כמו ברגים, מקבעים אל עצם הלסת בתנועת הברגה.
בסדרת טיפולים נוספת לאחר זמן מה מהחדרת ה"ברגים", מתחילים בפעולות השחזור ע"י לקיחת מידות וביצוע הכתר/הגשר. ישנן מספר גישות למשך הזמן שיש לחכות בין הרכבת השתלים לבין ביצוע השחזור הסופי. לרוב מקובל להמתין לפחות כ-6 שבועות עד להחלמת הרקמה ולעיתים מספר חודשים.
סיכונים בניתוח
סיכונים כלליים בניתוחים:
זיהום בפצע הניתוח- לרוב שטחי ומטופל באופן מקומי, אולם לעיתים נדירות עלול להתפתח לזיהום משמעותי יותר שעלול לחדור לזרם הדם (ספסיס), למסתמי הלב (אנדוקרדיטיס) וכו', ולעיתים נדירות מצריך פתיחה מחדש של החניכיים לסילוק הפסולת החיידקית.
דימום- בעיקר באזור הניתוח כתוצאה מטראומה מקומית לרקמה. דימום יכול להתרחש מיד לאחר הניתוח, עד 24 שעות לאחר הניתוח ובמקרים נדירים ביותר לאחר שבועות או חודשים. הדימום נוצר כאשר כלי דם קטן בחניכיים נפתח ומדמם. במקרים בהם הדימום הוא רב יש צורך בניקוז אולם זהו מצב נדיר.
סיכוני ההרדמה- לרוב תופעות הקשורות לרגישות יתר לתרופות ההרדמה (תגובה אלרגית). לעיתים נדירות מאד תתכן תגובה חמורה של ירידת לחץ דם (שוק אנאפילקטי).
סיכונים ספציפיים לניתוח השתלות שיניים:
פגיעה עצבית- שיכולה לגרום לאובדן תחושה/נמלול בחלל הפה או פגיעה בחוש הטעם. נדיר וחולף במרבית המקרים.
רגישות לחום/קור בחלל הפה- לרוב חולפת עם השמת המבנה.
הטיפול אחרי הניתוח
המטופל אינו צריך להישאר בהשגחה לאחר ניתוח השתלות שיניים. יש להימנע מאכילה או שתייה במשך של כשעתיים לאחר הניתוח, עד לחלוף השפעת ההרדמה.עשויים להיות כאבים באזור, בייחוד ביממה הראשונה לאחר החדרת השתלים המתכתיים, וניתן להשתמש במשככי כאבים ע"פ הצורך. אזור החניכיים עשוי להיות נפוח למשך מספר ימים.
על מנת להשיג תוצאות מיטביות לאחר ביצוע השתלים יש לשמור על היגיינת פה קפדנית, הכוללת צחצוח שיניים ע"י מברשת עדינה (למניעת פגיעה בחניכיים) וניקוי ע"י מכשירים המיועדים לכך. במידה וישנה עליית חום, כאבים חזקים, דימום או הפרשה מקומית מהפה יש לפנות מיידית לרופא.
התייעצו עם המומחה שלנו בפורום השתלות שיניים ביום אחד >
הכל על שיניים